Dascăli mureșeni PĂȘCAN SABIN - GAVRIL

Distribuie pe:

S-a născut la 25 februarie 1982, în municipiul Reghin, județul Mureș, fiind primul din cei doi copii ai familiei. Tata, actual pensionar, a fost muncitor, iar mama este în prezent îngrijitoare la cabinetul medicului de familie din comuna Răstolița.

Ca preșcolar, a urmat Grădinița cu Program Normal din comuna Răstolița, satul natal al părinților, beneficiind din plin de educația celor două doamne educatoare, Moldovan-Lircă Mărioara și Popovici Mărioara. Cursurile primare le-a urmat la școala din localitatea Răstolița. Încă din clasele primare i s-a însuflețit dragostea pentru profesia de dascăl, având-o drept model de urmat pe doamna învățătoare Lircă Silvia. Clasele gimnaziale le-a urmat la Școala cu Clasele I-VIII, Bistra-Mureșului, unde a avut-o dirigintă pe doamna profesor Florea Cristiana, de care își aduce cu drag aminte, mai ales datorită faptului că pasiunea și dragostea pentru limba și literatura română i-au fost însufle-țite de către doamna dirigintă din gimnaziu.

În anul 1996, în urma examenului de admitere, a intrat la Colegiul Național „Mihai Eminescu", Toplița, județul Harghita, la profilul învățător-educatoare. Cei cinci ani de liceu și-au pus amprenta asupra personalității sale, datorită calității actului instructiv-educativ și cadrelor didactice de o reală valoare. A absolvit liceul în anul 2001, iar în urma examenului de titularizare a fost repartizat titular, pe catedra de învățător, la Școala cu Clasele I-VIII, Zagăr. În toamna aceluiași an a început cursurile Facultății de Geografie din cadrul Universității „Dimitrie Cantemir", Târgu-Mureș, specializarea Istorie-Geografie, pe care a absolvit-o în vara anului 2005.

În primăvara anului 2002 a fost transferat ca învățător titular la Școala cu Clasele I-VIII Bistra-Mureșului, comuna Deda, reîntorcându-se „acasă", la școala care și-a pus amprenta asupra formării sale. Aici a avut plăcerea să devină coleg cu cei care, cândva, i-au fost profesori, adevărați mentori în cariera didactică.

În anul 2005, în urma examenului de admitere, a fost admis ca student la Universitatea „Spiru Haret", București, Facultatea de Limba și Literatura Română, specializarea Limba și Literatura Română - Limba și Literatura Franceză. Ciclul I, studii universitare de licență a fost absolvit în anul 2008, iar în anul 2010 a absolvit Ciclul II, studii universi-tare de masterat, cu lucrarea de disertație „Joc și joacă în opera lui Ion Creangă".

În urma concursului de titularizare din vara anului 2008, a fost numit cadru didactic titular pe catedra de limba și literatura română de la Școala Gimnazială „Dr. Nyulas Ferenc", Eremitu. În primăvara anului 2009, în sesiunea de pretransfer, s-a transferat pe catedra de limba și literatura română - limba franceză de la Școala Gimnazială Bistra Mureșului. Aici, s-a implicat în multiple activități manageriale și culturale, devenind membru al Consiliului de administrație, coordonator programe și proiecte, responsabil/coordonator al ariei curriculare Limbă și comunicare, consilier educativ.

La 1 octombrie 2010, prin decizia inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, a fost numit pe funcția de inspector școlar pentru mentorat. La 1 septembrie 2012 a fost numit director adjunct la Palatul Copiilor, Târgu-Mureș. Începând cu anul școlar 2012-2013, a devenit cadru didactic titular pe catedra de limba franceză, la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai", Târgu- Mureș.

Începând cu 1 septembrie 2016, domnul profesor a fost numit, prin detașare în interesul învățământului, în funcția de profesor metodist la Casa Corpului Didactic Mureș.

În urma concursului de ocupare a funcțiilor vacante de director/director adjunct din județul Mureș, din toamna anului 2016 a fost numit director adjunct la Colegiul Național „Unirea", Târgu-Mureș, funcție pe care a ocupat-o până la 1 mai 2017, dată la care a fost numit prin detașare în interesul învățământului pe funcția de inspector școlar pentru management instituțional de la Inspectoratul Școlar Județean Mureș. La Colegiul Național „Unirea", în prezent, este titular pe catedra de limba franceză.

Pe măsura continuării studiilor, s-a urmărit și dezvoltarea profesională, prin participarea la diverse cursuri de formare și perfecționare, obținerea gradelor didactice, gradul didactic I obținut în anul 2011, cu lucrarea „Experiența transcendentului ca joc și des-coperire în opera lui Ion Creangă".

Începând cu anul 2011 face parte din Corpul de experți în management educațional de la nivelul județului Mureș, este formator acreditat de Ministerul Educației Naționale în programele de formare continuă derulate de Casa Corpului Didactic Mureș, a făcut parte din echipa de implementare a proiectelor europene derulate în unitățile de învățământ, unde, în această perioada a funcționat ca profesor.

Achizițiile profesionale și cele care vizează studiile au fost privite din ipostaza de provocări, acestea au dus la conturarea profilului de dascăl actual, aflat într-o continuă devenire, „hrănindu-se" cu lectură, cu noutăți din diverse domenii, pentru a menține pasul cu noutățile și inovațiile.

 

Lasă un comentariu