Știința, conștiința și... așezământul

Distribuie pe:

„EXISTĂ PĂRȚI ESENȚIALE DIN EXPERIENȚA UMANĂ ASUPRA CĂRORA ȘTIINȚA NU ARE NIMIC DE SPUS ÎN MOD INTRINSEC. EU LE ASOCIEZ CU ACEA ENTITATE PE CARE O NUMESC DUMNEZEU". (Scrisoare către autor - Tihomir Dimitrov, 23 mai 2002).

Walter Kohn (1923 -), chimist american de origine australiană. Laureat NOBEL în Chimie (pentru dezvoltarea teoriei densității funcționale cu aplicații în mecanica cuantică). În anul 1946 și-a luat un master în matematică aplicată, la Toronto. I s-a acordat un Doctorat în Fizică de la Universitatea Harvard, în 1948. A fost membru al Academiei Americane de Arte și Științe, membru al Academiei Naționale de Știință, membru al Academiei de Științe din Austria, membru al Academiei Internaționale de Științe Quantum moleculară.

***

„DE VEȚI CĂLCA AȘEZĂMÂNTUL DOMNULUI DUMNEZEULUI VOSTRU, PE CARE L-A ÎNCHEIAT EL CU VOI ȘI VĂ VEȚI DUCE LA ALȚI DUMNEZEI ȘI SĂ VĂ ÎNCHINAȚI LOR, SE VA APRINDE MÂNIA ASUPRA VOASTRĂ ȘI VEȚI PIERI CURÂND DIN ȚARA ACEASTA BOGATĂ PE CARE V-A DAT-O DOMNUL". (Iosua cap. 23).

Isus Navi, personaj biblic care a fost urmașul lui Moise în conducerea poporului evreu. El este pomenit în Cartea Exodului, în Numeri, în Deuteronom și mai ales în cartea lui Iosua din Biblie. El s-a născut în Egipt, în tribul lui Efraim și a trăit în jurul anului 1200 î. Hr. În perioada cuceririi Canaanului, a ocupat poziția de comandant militar.

***

„Conștiința e o flacără care luminează inima și un judecător neadormit, pe care omul îl poartă întotdeauna cu el."

Eschil (525-456 î. Hr.), dramaturg grec antic, considerat părintele tragediei clasice, născut dintr-o familie nobilă și înstărită. A participat la Bătălia de la Marathon (490 î.Hr.) și Salamina (480 î. Hr.) împotriva perșilor, unde a dat dovadă de curaj și devotament. El a considerat tragedia un instrument de propagandă națională, o modalitate capabilă să trezească spectatorilor sentimente de dragoste de patrie, cultul virtuții, supunerea față de zei. A scris peste 90 de piese, din care s-au mai păstrat doar șapte, printre care: „Agamemnon", „Prometeu încătușat", „Perșii", „Cei șapte contra Tebei". A murit în sudul Siciliei, în anul 456 î. Hr.

P.S. „Hristos revine ca să pună capăt istoriei păcatului. După aceea, nu vor mai fi nici suferință, nici lacrimi. Moartea nu-i va mai lua pe cei dragi de lângă noi. Suferința și nenorocirile din viața aceasta vor înceta și moartea nu va mai fi. Nu vor mai fi nici tânguire, nici țipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut" (Apocalipsa: 21. 4).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu