Familia, moartea și... dreptatea

Distribuie pe:

„CRED ÎN BUNUL DUMNEZEU, ÎN ROADELE PĂMÂNTULUI ȘI ÎN LINIȘTEA FAMILIEI".

Victor Surdu (1947-2011), inginer agricol, deputat român (1990-1992), ministru al agriculturii (1989-1990), secretar de stat în Guvernul Petre Roman. Membru PSD, PDAR și PDSR. A murit la vârsta de 63 de ani, suferind de cancer la pancreas. Era numit de țăranii moldoveni de la conacul Schitul Duca „Boierul Surdu", fiind etichetat ca un gospodar de frunte și de o omenie deosebită: „Păi, dom'le, pe vremea Surdului, tarlaua era tarla, munca-muncă și distracția-distracție. Dădea pâine, vin și muzică pe tarla ca să ridice moralul. Era «pâinea lui Dumnezeu». Acum... după moartea lui totul s-a dus pe apa... sâmbetei", spunea moș Eftimie.

***

„Către moarte mergem singuri, vrem sau nu vrem. Cu fiecare clipă care trece ne apropiem tot mai mult de marginea vieții".

Zaharia Stancu (1902-1974), scriitor, poet, romancier, prozator, director de teatru, jurnalist, publicist, academician, laureat al Premiului Herder. Rămâne controversat din cauza atitudinii politice reflectate în parte de literatura sa. Romanul „Desculț " (1948) a fost masiv promovat, fiind tradus în 24 de limbi, inclusiv în limba japoneză. În anul 1955 a devenit membru titular al Academiei Republicii Populare Române, a făcut parte din Marea Adunare Națională (1948-1952), iar în două rânduri devine președintele Uniunii Scriitorilor. A manifestat o atitudine vehement antifascistă, pentru care a petrecut o perioadă scurtă de detenție la Tg.-Jiu.

***

„DREPTATEA, LIBERTATEA ȘI ADEVĂRUL COMPUN SUBLIMA TRINITATE CE ÎNALȚĂ PE OM ȘI-L APROPIE DE DUMNEZEU".

Artemiu Publiu Alexi (1847-1891), botanist, evoluționist român. În studiile universitare la Viena și Graz, dobândește titlul de Doctor în științe. Ca biolog, a studiat flora din Munții Rodnei și a descoperit o plantă pe care a numit-o „Sinedra alexiana". În calitate de cercetător științific, a scris 22 de lucrări, primind medalia „Bene Merente" clasa I de la Prințul Carol. A fost înmormântat, numai la 49 de ani, în cimitirul din Rebrișoara.

***

P.S. „Eu (Dumnezeu) nu voiesc moartea păcătosului, ci ca păcătosul să se întoarcă de la calea sa și să fie viu" (Iezechil 33, 11).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu