După patru luni de negocieri, Germania are un guvern de coaliție!

Distribuie pe:

În sfârșit! Conservatorii Angelei Merkel și social-democrații și Martin Schulz au ajuns la un acord asupra formării unui guvern de coaliție. Astfel, după atâtea întâlniri și negocieri, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), aliatul său bavarez - Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) au reușit să ajungă la un compromis cu privire la distribuirea portofoliilor în noul executiv.

După o rundă de tratative, de peste 20 de ore, se pare că social-democrații, care au participat la o mare coaliție alături de blocul conservator și în perioada 2013-2017, vor păstra portofoliul muncii și al afacerilor sociale, prin Martin Schulz, deși postul era dorit și de CSU. SPD a dorit să păstreze în noul govern poziția de ministru de Externe și va deține și portofoliul Finanțelor, deținut, până acum, de CDU, partidul cancelarului Angela Merkel.

Ministerul de Interne va fi condus de Horst Seehofer, fost ministru federal al Sănătății, președinte al formațiunii bavareze.

Cancelarul german - Angela Merkel (63 de ani) - se îndreaptă spre un al patrulea mandat, după acordul de guvernare, încheiat miercuri între formațiunea sa conservatoare și social-democrați, după patru luni de impas. „Obosiți! Dar fericiți. S-a făcut acordul într-un final" - declară un lider al SPD. Iar o fotografie de grup, îl are la mijloc, pe Martin Schulz.

Însă mai trebuie depășit un obstacol major: votul celor 464.000 de membri ai SPD, care sunt chemați să se pronunțe, pentru sau contra acordului, printr-o consultare internă, prin poștă, care va dura câteva săptămâni, al cărei rezultat va fi cunoscut la începutul lunii martie.

Lasă un comentariu