BĂUTURILE FIERBINȚI CRESC RISCUL DE CANCER ESOFAGIAN

Distribuie pe:

Cercetătorii chinezi de la Fundația Națională de Științe Naturale, citați de descopera.ro, susțin că persoanele care obișnuiesc să consume băuturi fierbinți și să bea în fiecare zi alcool au un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta cancer esofagian.

„Asocierea dintre cancerul esofagian, consumul de alcool, și fumat a fost confirmată mai demult de oamenii de știință, însă, în cadrului studiului nostru, am descoperit că riscul de apariție a acestei afecțiuni este sporit de consumul frecvent de băuturi fierbinți.

Cercetarea noastră a constat în monitorizarea a 456.155 de participanți, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, pe parcursul a nouă ani.

Persoanele care obișnuiau să consume zilnic ceai, la temperatură ridicată, dar și băuturi alcoolice, și să fumeze, au manifestat un risc mai mare de a dezvolta cancer esofagian în comparație cu cele care se limitau la ceai.

Spre deosebire de participanții care beau ceai mai rar de o dată pe săptămână și consumau mai puțin de 15 grame de alcool pe zi, persoanele care beau ceai fierbinte și 15 grame sau mai mult de alcool zilnic, aveau cel mai mare risc de cancer esofagian.

În asociere cu un consum excesiv de alcool, ceaiul fierbinte crește cu până la cinci ori riscul de apariție al acestei afecțiuni, iar în cazul fumătorilor care beau în fiecare zi ceai fierbinte s-a observat o dublare a acestui risc.

De altfel, și cercetări anterioare au sugerat că riscul de leziune termică determinată de consumul de lichide fierbinți poate crește pericolul de cancer esofagian, mai ales din cauza altor factori de risc.

Cancerul esofagian reprezintă una dintre formele de tumori cu cea mai scăzută rată de supraviețuire. Doar circa 15% dintre pacienții care au dezvoltat acest tip de cancer se mai află în viață după cinci ani de la momentul stabilirii diagnosticului", atrag atenția oamenii de știință chinezi.

Lasă un comentariu