LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 7.02.2018, la Casa Iancului din Tg.-Mureș, prin amabilitatea dlui prof. AL. CIUBÎCĂ, a fost relevată personalitatea unui om ce a avut un destin tragic, LUCREȚIU PĂTRĂȘCANU.

După o scurtă, dar foarte cuprinzătoare introducere, făcută de dl IOAN BERȚA, președintele Societății Cultural-Patriotice, „Avram Iancu" din Tg.-Mureș, domnul prof. Ciubîcă a detaliat aspecte din viața și activitatea celui care a fost Lucrețiu Pătrășcanu, comunicarea domniei sale fiind susținută de material video și documente concludente.

Lucrețiu Pătrășcanu (4.11.1900-17.04.1954), născut într-o familie de intelectuali români, a fost licențiat în drept, fiind dr. în științe economice al Universității din Leipzig.

Radical în concepțiile sale politice, a fost influențat de succesul Revoluției din Octombrie și așa a rămas toată viața. A reprezentat ilegaliștii comuniști români la congresele Cominternului, făcându-se remarcat la Congresul de la Harcov, 1928, unde a luat poziție fermă atunci când România Mare a fost catalogată ca un stat multinațional și imperialist. Contrar opiniei generale, el a susținut cu tărie că basarabenii moldoveni sunt români.

În 1936, ca avocat, a fost apărătorul comuniștilor în procesul de la Craiova, motiv pentru care a fost arestat mai apoi, ca fiind comunist. A fost eliberat în 194O de guvernul național-legionar. Este autorul Proclamației citită la radio de regale Mihai, la 23 August 1944. În 1945 intră în guvernul Sănătescu, ca ministru al justiției, unde înființează cunoscutele Tribunale ale Poporului, iar în 1947 este unul dintre reprezentanții României la semnarea Tratatului de Pace de la Paris.

În anul 1946 participă la Cluj la un miting al studenților, unde declară cu fermitate că, înainte de a fi comunist - „sunt român", condamnând revizionismul maghiar tot mai virulent la acea dată. Din acest moment este considerat a fi naționalist, motiv pentru care a fost arestat în 1948. Procesul lui durează până în 1954, când este condamnat la moarte și executat la 17 aprilie 1954 la închisoarea de la Jilava.

Pentru poziția sa fermă naționalist-românească și susținerea intereselor României în plan extern, a fost apreciat pozitiv de comuniști și de poporul român.

Un destin tragic, controversat, cu suișuri și coborâșuri, Lucrețiu Pătrășcanu rămâne o personalitate în istoria noastră, mai ales pentru convingerile sale naționaliste românești și pentru curajul avut atunci când și le-a susținut.

În finalul activității, poeții dr. DORIAN MARCOCI și ec. SILVIU RAȚIU, au susținut, „Clipa de poezie", delectând asistența cu poezii din creațiile proprii.

 

Lasă un comentariu