În ședința de marti, 7 februarie 2018, plenul Camerei Deputaților a adoptat, cu 264 de voturi pentru și o abținere, proiectul de lege privind combaterea ambroziei, planta cea mai alergenă din România.
Potrivit actului normativ, proprietarii de terenuri care nu curăță ambrozia riscă amenzi cuprinse între 750 și 5.000 de lei - pentru persoanele fizice, și între 5.000 și 20.000 de lei - pentru persoane juridice.
Potrivit proiectului, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, ai cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei. Aceștia vor executa periodic lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare și alte lucrări specifice. Totodată, beneficiarii lucrărilor de construcții vor avea obligația ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei.
Verificarea și constatarea nerespectării obligațiilor privind combaterea ambroziei se va face de către o comisie mixtă formată din specialiști desemnați de la direcțiile pentru agricultură județene, comisariatele județene ale Gărzii Naționale de Mediu, direcțiile județene de sănătate publică și autoritatea publică locală pe a cărei rază teritorială se face controlul.
Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, va desfășura anual campanii de informare și conștientizare, împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile care se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive.
„Ambrozia este cea mai puternică plantă alergenă din România. Este o buruiană invazivă care crește pe marginea drumurilor, în spațiile verzi (deci acolo unde sunt terenuri neîngrijite) și care are o perioadă de înflorire în perioada august și septembrie.
Această plantă produce niște alergii atât de severe, încât unele persoane, atunci când este perioada de maximă înflorire, sunt scoase complet din muncă, își pierd capacitatea de muncă. O singură plantă de ambrozie matură poate să elibereze până la 8 miliarde de grăuncioare de polen și produce 30.000 de semințe care își păstrează puterea germinativă timp de 40 de ani
O astfel de lege este necesară în condițiile în care, în toată Europa, există reglementări cu pedepse foarte mari pentru cei care nu își curăță terenurile de ambrozie, o plantă care produce alergii severe", a declarat deputatul PNL, Florica Cherecheș, unul dintre inițiatorii proiectului.
Anul trecut, acest proiect a fost adoptat și de Senat, iar pentru a intra în vigoare mai trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.