UN PUI DE SOMN DUPĂ-AMIAZA NE ÎMBUNĂTĂȚEȘTE MEMORIA

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la Universitatea California, citați de descopera.ro, susțin că somnul de după-amiază energizează organismul, îmbunătățește funcțiile cognitive, timpul de reacție, memoria pe termen scurt și starea de spirit.

„Cel mai folositor pui de somn de după-amiază depinde de ceea ce își dorește fiecare persoană. Pentru a deveni mai alert, recomandăm între 10 și 20 de minute de moțăială. În schimb, pentru procesarea amintirilor este necesar un pui de somn de 60 de minute, însă de-abia atunci când tragem un pui de somn de 90 de minute, care include toate etapele somnului, ne îmbunătățim memoria emoțională și procedurală și creștem creativitatea.

Perioada ideală pentru moțăit este cuprinsă între orele 13 și 16, altfel riscăm ca somnul de după-amiază să interfereze cu somnul din timpul nopții.

În studiul nostru, am comparat micile reprize de somn care variau între 30 de secunde și 30 de minute, testând 24 de participanți. După fiecare pui de somn, participanții au fost testați cu ajutorul unei varietăți de sarcini ce presupuneau utilizarea proceselor mintale. Eficiența celor 10 minute de somn a devenit imediat evidentă, efectul acestui pui de somn având o durată între 2 ore și 2 ore și 30 de minute.

Cei care au dormit între 20 și 30 de minute pe zi aveau tendința de a se simți amețiți în primele 30 de minute de după somn. Abia după aceste 30 de minute, ei deveneau la fel de ageri la minte ca cei care dormiseră doar 10 minute. În schimb, în rândul celor care dormiseră 20 - 30 de minute, chiar dacă efectul somnului se vedea abia după 30 de minte, el avea o durată mai lungă.

Într-o altă variantă a studiului, am împărțit 36 de participanți în trei grupuri. Fiecare grup a învățat o sarcină de memorie care presupunea asocierea unor cuvinte care apăreau pe un ecran, cu un sunet. După acest exercițiu, participanții din primul grup au dormit timp de 60 de minute, cei din al doilea grup au moțăit 10 minute, iar cei din ultimul grup nu au dormit deloc.

Când participanții au fost retestați, am constatat că cei care au dormit 60 de minute s-au descurcat cel mai bine. Mai mult, alte teste realizate la o săptămână după învățarea sarcinii de memorie, cei care au dormit 60 de minute s-au descurcat mai bine decât cei care moțăiseră doar 10 minute. Ca urmare a acestei constatări, am concluzionat că somnul profund, în care undele cerebrale încetinesc (timpul de somn experimentat de cei care au dormit 60 de minute), este necesar pentru consolidarea memoriei", explică experții americani. 

Lasă un comentariu