Anchetă „Cuvântul liber" - ANII TREC ȘI SE TOT DUC!

Distribuie pe:

Invităm pe cei care fac parte din fenomenul cultural și au ceva de spus, să răspundă la întrebările unei anchete de început de an :

- Ce a însemnat anul 2017 pentru tine? Ce aștepți de la 2018?

- Ce ar trebui să facă înstituțiile de cultură, oamenii de cultură, în anul centenar? (N.B.)

 

ANII TREC ȘI SE TOT DUC!

1. Și anul 2017, ca de altfel toți anii strânși de până acum, cu generozitate dăruiți de la bunul și atotputernicul Dumnezeu, au fost și sunt foarte importanți pentru mine, din toate punctele de vedere, inclusiv pentru înțelesul fenomenului cultural, parte integrantă a educației în societatea în care trăim. Ca de obicei, m-am simțit responsabil și activ față de tot ce se întâmplă în jurul meu, ofensat atunci când demnitatea umană a fost știrbită, gata să-mi angajez responsabilitatea în astfel de cazuri prin atitudine și condei, piatra filosofală care atinge totul, deci și destinul intim al fiecăruia dintre noi. Am fost eu însumi tot timpul anului. „A fi tu însuți" este definit cu ceea ce este comun sociologic între oameni și societate. Am pledat și de această dată, pledez și în continuare, pentru fapte și evenimente reale, pentru căutări și găsiri, pentru răspunsuri în cuvinte la întrebări nerostite și dospite prea mult, pentru strigarea pe nume, fără frică, a sensibilităților care se recunosc în mulțime.

Am rămas și am să rămân același colaborator fidel al cotidianului mureșean „CUVÂNTUL LIBER" cu teme diverse, atinse la timpul potrivit al cotelor de interes. Acestea zugrăvesc chintesența spiritului de claritate și calitatea mesajului, îndemnând la reflecții, prin valoarea lor informativă și estetică, scrisă pe seama unor evenimente care nu mai pot fi zăvorâte în ascunzișurile lor, echidistant și cu bun simț, din dorința manifestată de a fi cât mai util oamenilor pentru nevoia de adevăr, efortul și dovada acelei moralități superioare, care încă o dată se proclamă azi de atâtea guri „șubrede", confuzii decandente și stridente ale unor politicieni, funcționari publici și oameni de carton.

Anul 2017 mi-a oferit răgazul să scriu și să public cel de-al 4-lea serial intitulat „TUNELUL TIMPULUI" (34 de episoade) în continuarea celor elaborate, scrise și publicate anterior: „De la Târnăveni în vechea Persie" (2013), „În oceanul fundamentalismului Islamic" (2015) și „Printre nomazii și beduinii deșertului" (2016). Am participat activ la mai toate acțiunile culturale ale orașului: lansare de cărți, moderator și cronicar ale acestora, simpozioane și conferințe, caravana culturii la Târnăveni, deplasări de mare efect cultural la Mediaș, Sărmaș, Vaidacuta, toate relatate la timpul lor. Ca membru fondator al „Ligii Scriitorilor din România" filiala Mureș am contribuit activ la activitatea culturală a acestei organizații, foarte importantă în domeniul culturii naționale actuale.

În anul 2017, ca de altfel și în anii precedenți, m-am bucurat de atenția editurii „NAPOCA NOVA" din Cluj, cea care m-a cuprins cu un important număr de pagini în conținutul Antologiilor literar-artistice ale editurii: „Alburii sclipiri de stele" 13 (1/2017), „Pași pe visele ierbii" 14 (2/2017), „Nesaț rotunjit în pârgă" 15-16 (3-4/2017). Antologii de mare circulație în țară, în toată Europa, aproape pe toate continentele. Cărțile mele: ,,Realitatea de lângă noi", „Pe axa timpului" și „Univers în clepsidră" au fost donate bibliotecii și muzeului municipal Târnăveni, la acestea de „Ziua Națională a Culturii Române" (15.01.2018), am mai donat câte un volum din Antologiile editurii Napoca Nova „Alburii sclipiri de stele" Nr.13 (1/2017), ,,Nesaț rotunjit în pârgă" Nr.15-16 (3-4/2017), în ambele fiind cuprins cu substanțiale materiale din creațiile mele.

Proiectele mele, imediate anului 2018, sunt: Elaborarea, tipărirea și lansarea a două cărți intitulate ,,FASCINAȚIA DEȘERTULUI", prima urmând să fie prezentată cât de curând editurii și lansată în trimestrul II a.c. Cea de-a doua „PUBLICISTICĂ IV" va fi tipărită și lansată în trimestrul IV al acestui an.

Aștept de la anul 2018 o mai mare implicare a instituțiilor educaționale ale statului, în primul rând a școlii, una dintre cele mai importante instituții de cultură și educație, pentru ca tinerii să-și însușească de la vârste fragede CULTUL MUNCII și atitudinii față de muncă, valori morale la fel ca integritatea, cultura și credința, respectul pentru valori și cultivarea valorilor. Mai multe proiecte și colecții de cărți pentru elevi care să vorbească despre istoria României.

2. Ce ar trebui sa facă instituțiile de cultură, oamenii de cultură în anul Centenar?

Societatea civilă să fie parte a programului de aniversare a Centenarului Marii Uniri de la 1918 și a războiului împotriva cozilor de topor revanșarde din interiorul și exteriorul țării, contrare întregirii neamului românesc. Conducerea, Guvernul și Parlamentul țării să nu mai tolereze sub nicio formă parșivitatea unor lideri maghiari, împotriva României unite și dezbinării țării, cu atât mai mult cu cât anul 2018 este declarat ,,an European al Patrimoniului Cultural". Instituțiile de cultură, oamenii de cultură să țină în alertă tematica deosebită a anului 2018, câtă vreme politica țării dezamăgește fără oprire. De la simplu cetățean, la cei care susțin și încurajează orice manifestare pe baza unirii, să contribuie, dacă nu altfel, măcar prin simpla lor prezență. Se impune mai mult ca oricând: patriotism, dragoste de țară și interes național.

Biserica Ortodoxă Română să organizeze, la rândul ei, mai multe manifestări culturale și religioase dedicate Marii Uniri în spiritul ,,Anului omagial al unității de credință", al acestor evenimente: Centenarul, sărbătoarea tuturor românilor. Aniversarea Marii Uniri trebuie să iasă din cercul strâns al instituțiilor politice și să coboare în societatea românească până jos în comune și sate, mai ales în zonele așa zisului ,,ținut secuiesc". Și ce dacă majoritatea populației pe pământ românesc sunt maghiarii?? Finalmente, dacă bunul Dumnezeu îmi va da sănătate, îmi voi trăi viața și în anul 2018 la fel de simplu, așa cum o fac în fiecare an, cu modestie, răspândind în jur iubire și atitudine pozitivă pentru toți românii, colaboratorii, prieteni, rude și oameni de cultură.

Lasă un comentariu