Experții americani de la Universitatea MD Anderson Cancer Center din Texas, citați de descopera.ro, au ajuns la concluzia că alimentele bogate în carbohidrați, dacă sunt prezente constant în alimentație, cresc în mod cert riscul de îmbolnăvire de cancer pulmonar, al doilea ca frecvență în lume, majoritatea bolnavilor murind în primele 12 luni de la diagnosticare.
„Studiul nostru, realizat pe 1.905 de pacienți nou diagnosticați cu cancer pulmonar, a demonstrat că această boală nu este provocată neapărat de fumat, ci de o alimentație bogată constant în carbohidrați.
Concluzia a fost că printre persoanele care nu au fumat, consumatorii constanți de carbohidrați erau de două ori mai susceptibili să dezvolte cancer pulmonar, în timp ce în cazul fumătorilor riscul a crescut doar cu 31%, comparativ cu cei din grupul cu cel mai scăzut indice glicemic. Am observat o creștere de 49% a riscului de cancer pulmonar în rândul persoanelor cu o alimentație bogată în produse cu un indice glicemic ridicat.
Carbohidrații sunt de două feluri: carbohidrați simpli și carbohidrați complecși. Carbohidrații complecși sunt cea mai bună sursă de energie pentru organism și îi poți mânca cu încredere, chiar și atunci când vrei să slăbești. Datorită faptului că alimentele bogate în carbohidrați complecși conțin fibre, absorbția acestora în sânge se face foarte lent, de aceea, corpul tău secretă o cantitate mică de insulină pentru a procesa acest tip de carbohidrați. Mai puțină insulină înseamnă mai multe șanse să slăbești.
Însă, foarte periculoși sunt carbohidrații simpli, care se găsesc din abundență în alimentele extrem de procesate, situație în care nu au valoare nutrițională. Aceștia sunt prezenți în pizza, ciocolată, zahăr rafinat, bomboane, cereale, ketchup, sucuri carbogazoase, fast-food, pâine albă, dulciuri și, în general, în toate alimentele procesate (cele pe care le găsim în ambalaj).
Pe de altă parte, alimentele bogate în carbohidrați complecși sunt cartofii dulci, legumele, cerealele integrale, pastele integrale, pâinea integrală, orezul brun", explică experții americani.