FERTILITATEA MASCULINĂ, AFECTATĂ DE ANALGEZICELE PE BAZĂ DE IBUPROFEN

Distribuie pe:

Cercetătorii danezi de la Universitatea din Copenhaga, citați de descopera.ro, susțin că fertilitatea masculină este afectată de administrarea de analgezice, mai ales cele pe bază de ibuprofen.

„Infertilitatea este o problemă din ce în ce mai serioasă, un număr semnificativ de cupluri neputând să aibă copii pe cale naturală, dar, de cele mai multe ori, cea acuzată este infertilitatea feminină.

Doar că lucrurile nu sunt nici pe departe atât de simple, iar fertilitatea masculină ar putea fi la un punct de cotitură. Anul trecut, un studiu făcut pe bărbați din America de Nord, Europa și Australia a scos la iveală un fapt extrem de îngrijorător: numărul de spermatozoizi și calitatea spermei au scăzut cu 50% în ultimii 40 de ani. Deși cauzele acestei probleme sunt foarte complexe, mulți cercetători afirmă că acest fenomen se datorează unor disfuncții hormonale.

Acum, în urma studiului nostru, a ieșit la iveală o altă cauză a acestei disfuncții. S-a descoperit faptul că banalul ibuprofen are un impact negativ asupra sănătății testiculelor, alterând producția de hormoni și provocând o problemă numită hipogonadism compensat, care afectează sănătatea reproductivă a bărbaților.

Îngrijorarea noastră imediată este pentru fertilitatea bărbaților care folosesc aceste medicamente de foarte mult timp. Acestea sunt analgezice foarte eficiente, dar majoritatea oamenilor le folosesc abuziv, fără să se gândească la consecințe.

La studiul nostru, au participat 31 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, jumătate dintre ei primind o doză moderată de ibuprofen zilnic (600 mg, echivalentul a trei pastile), în timp ce cealaltă jumătate a primit placebo.

După 14 zile, bărbații care au luat zilnic ibuprofen au dezvoltat o creștere a nivelului de lutropină, cea care reglează cantitate de testosteron, ceea ce indică faptul că medicamentul a intervenit în buna funcționare a testiculelor, forțând corpul să compenseze, prin creșterea nivelului de testosteron.

Chiar dacă efectul nu este unul permanent, avertizăm că o utilizare pe termen lung ar putea genera probleme ireversibile asupra fertilității masculine", explică oamenii de știință danezi. 

Lasă un comentariu