ZIUA NUMĂRULUI UNIC EUROPEAN DE URGENȚĂ - 112

Distribuie pe:

La data de 11 Februarie, s-a sărbătorit Ziua Numărului Unic European de Urgență 112, ce reprezintă sistemul tehnic și organizațional al recepționării și transmiterii apelurilor de urgență, pentru asigurarea asistenței imediate, în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Pentru că în situațiile de urgență fiecare secundă contează, Uniunea Europeană a introdus, în anul 1991, numărul unic 112, care poate fi apelat din toate statele membre, iar din luna aprilie 2005, Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență a devenit operațional și în toată România.

Începând cu anul 2008, numărul 112 este unicul număr de urgență care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgență (ambulanță, poliție, jandarmerie, pompieri) în orice țară a Uniunii Europene.

Apelul către acest număr trebuie efectuat cât mai curând posibil din momentul producerii evenimentului (accidentului), iar operatorul care preia apelul va pune mai multe întrebări în vederea stabilirii naturii urgenței.

Persoana care apelează 112 trebuie să nu intre în panică, să răspundă clar tuturor întrebărilor operatorului, să declare cât mai concis cele întâmplate, să menționeze clar adresa la care s-au produs evenimentele (inclusiv puncte de reper), să respecte indicațiile operatorului până la sosirea echipajelor de intervenție și să nu închidă telefonul până în momentul în care operatorul solicită acest lucru.

Cu ocazia acestei zile, InfoCons, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale din România, desfășoară campanii de informare a cetățenilor, adulți și copii, cu privire la importanța numărului unic de urgență.

În anul 2015, a fost lansat numărul de urgență pentru persoane cu dizabilități de auz sau vorbire, 113, facilitând accesul acestora la Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență.

Atenție! Constituie contravenții apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113, faptele fiind sancționate cu amendă de la 500 la 1000 de lei. Aceeași sancțiune se va aplica și pentru SMS-urile care aduc injurii operatorilor. 

Lasă un comentariu