La ceas aniversar „LA MULȚI ANI!" - IOAN CRISTIAN ȚĂRAN

Distribuie pe:

„Veșnicia s-a născut la sat", o constatare rămasă emblematică peste veacuri, referitoare la spiritualitatea poporului român, pe care Lucian Blaga a afirmat-o și a promovat-o în creațiile sale. Satul românesc a fost și va rămâne sursa inepuizabilă din care atât poeții, dar mai cu seamă artișii, se inspiră permanent.

Neobosit pe calea cântecului popular românesc este și interpretul Ioan Cristian Țăran, realizator de emisiuni de folclor la Televiziunea națională, care azi își serbează ziua de naștere. Un interviu, cred că este un cadou inestimabil, pe care sunt sigură că-l va aprecia la adevărata valoare.

- Cititorii cotidianului „Cuvântul liber" ar vrea să știe câte ceva despre evoluția ta în lumea cântecului popular. Așadar, cum a început totul?

- Aș putea spune că, bunica din partea tatălui fiind o mare iubitoare de tradiții și obiceiuri populare, a fost prima care mi-a insuflat, de mic copil, dragostea pentru tot ce înseamnă folclor. Întâlnirea cu publicul spectator a fost mai târziu, după liceu, când am debutat cu ocazia unui spectacol dedicat zilei femeii.

- De la pasiunea de a cânta în familie și afirmare, drumul a fost sinuos?

Pe alocuri da, dar pot spune că am avut și noroc. Am avut ocazia să cunosc oameni minunați, adevărați profesioniști, care au avut încredere în mine, și mi-au oferit șansa de a învăța și a de a transforma pasiunea de a cânta într-un mod de viață.

- Concret, cui te simți dator să-i mulțumești?

- Ar fi multe nume de enumerat, sper să nu se supere cineva dacă pe moment îmi scapă vreunul. Primul meu gând se îndreaptă spre regretatul dirijor Eugen Petruț, datorită căruia pot spune că sunt astăzi cine sunt. În egală măsură sunt dator să fiu recunoscător și celor care mi-au oferit șansa și au avut încredere de a realiza emisiuni de folclor la Televiziunea națională. Familiei mele, care mă înțelege și mă susține în toate proiectele mele profesionale. Până la urmă, cred că și colaboratorilor, colegilor de scenă și instituțiilor cu care colaborez, le datorez respectul și mulțumirile mele.

- Din prisma actuală de realizator de emisiuni de folclor, ce părere ai despre ceea ce oferă publicului televiziunea și radioul? Fac ele favoruri spiritualității populare?

- Atât ca interpret de muzică populară, cât și de realizator de emisiuni folclorice la Televiziunea națională, țin cont de valoarea cântecului, de autenticitate. Nu cred că sunt eu în măsură să apreciez în vreun fel , sau să combat teoretic unele kitsch-uri, imitații nereușite, creații neautentice promovate de unele radiouri sau televiziuni. De multe ori, din dorința de îmbogățire imediată a interpreților care pornesc la drum îi face să nu țină cont de valoarea cântecului, imită fără a studia temeinic sursa cântecului și atunci pot apărea contradicții. Până la urmă toți ne asumăm, într-un fel sau altul, ceea ce întreprindem, iar judecătorul suprem este publicul.

- Crezi că puterea exemplului poate fi un mod de determinare în acest sens?

- Fără dar și poate. Așa cum am mai spus, atât eu ca realizator de emisiuni de folclor, dar Televiziunea română în general, a făcut și face o temeinică selecție atunci când difuzează cântecul popular, iar ca primă bază de selecție este autenticitatea. Mai mult, am încercat pe cât posibil să motivez, să sprijin aceste valori. Tinerii chiar au nevoie de modele, de încurajare și de promovare a talentelor reale, care să-și caute și sursele vii ale cântecelor pe care le interpretează. Am întâlnit mulți oameni talentați, nebăgați în seamă, descurajați, atât cântăreți, cât și dansatori sau meșteri populari, ale căror creații le-am pus în circulație, i-am stimulat, dându-le posibilitatea să se facă cunoscuți. Din momentul în care îți asumi să reprezinți o anumită zonă folclorică, reprezinți acea comunitate, nu te mai reprezinți pe tine ca persoană, ci reprezinți comunitatea.

- Care sunt gândurile tale pe care dorești să le transmiți cititorilor cotidianului „Cuvântul liber"?

- În primul rând, să fim sănătoși, să ne bucurăm de multul sau puținul pe care îl avem. Să nu ne uităm identitatea, tradițiile, obiceiurile spiritualității românești, să transmitem generațiilor viitoare, valorile autentice ale tezaurului folcloric românesc, care ne definesc ca neam și țară.

 

Lasă un comentariu