AFECȚIUNI CARE NE MODIFICĂ PERSONALITATEA

Distribuie pe:

Specialiștii în psihologie, citați descopera.ro, au căzut de acord, după nenumărate studii, că ereditatea, hrana, factorii de mediu, anumite medicamente sau clima au impact asupra personalității noastre, însă efectul acestora este doar temporar.

Conform acelorași specialiști, ceea ce ne schimbă cu adevărat personalitatea pe termen lung sau, poate, chiar pentru totdeauna sunt anumite afecțiuni, după cum urmează:

Alzheimer - Această boală afectează gândirea, judecata, memoria și luarea deciziilor. Te poate face să te simți confuz și să îți schimbi radical modul în care obișnuiai să acționezi. La început, s-ar putea să devii anxios sau să îți scadă toleranța. În timp, poate avea efecte mai grave. O persoană drăguță și grijulie ar putea deveni foarte repede exigentă sau cineva care obișnuia să își facă foarte multe griji sau să se streseze foarte rapid ar putea deveni nepăsător.

Demența cu corpi Lewy - După Alzheimer, acesta este cel mai frecvent tip de demență. O serie de proteine neobișnuite, numite corpuri Lewy, se formează în zonele creierului care controlează memoria, mișcarea și gândirea. Ca urmare a acestui fapt, boala te afectează atât în plan mental, cât și în plan fizic. Oamenii au tendința de a deveni pasivi, încep să își piardă interesul pentru hobby-uri și alte activități.

Parkinson - Parkinsonul poate afecta în cele din urmă modul în care mergi, vorbești, dormi și gândești. Chiar și la apariția timpurie, boala poate duce la consecințe cum ar fi obsesia asupra detaliilor mici sau o neatenție bruscă. Mai târziu, este posibil să devii din ce în ce mai distrat și să pierzi din interesul pentru socializare.

Huntington - Aceasta este o boală cu care te-ai născut, dar de obicei apare la vârsta de 30 sau 40 de ani. Boala Huntington afectează celulele creierului și fiecare parte a vieții. S-ar putea să te simți greoi, să îți pierzi brusc judecata, să te enervezi rapid sau să ignori lucruri de bază, cum ar fi spălatul pe dinți. Grav este că nici măcar nu știi că se întâmplă toate cele enumerate.

Scleroză multiplă - Aceasta este o boală a sistemului imunitar, care atacă nervii creierului și ai coloanei vertebrale. Poate provoca probleme care variază de la afecțiuni legate de vezică până la imposibilitatea de a merge. În unele cazuri, poate duce la un sentiment de euforie, în care sentimentul de fericire se desfășoară la un nivel aflat dincolo de normalitate și total în afara legăturii cu realitatea. De asemenea, poate da naștere la crize de râs sau de plâns, care în mod inițial par a fi sub control, însă nu se află în conformitate cu modul în care te simți cu adevărat.

Boala tiroidiană autoimună - Tiroida produce hormonii care îi indică organismului tău cât de rapid sau de lent să funcționeze. Însă, atunci când produce prea mulți hormoni de acest gen, situația se schimbă. S-ar putea să începi să te simți iritat, anxios și indispus. Dacă nu este tratată, boala tiroidiană autoimună poate avea efecte de lungă durată asupra creierului.

Tumori cerebrale - O tumoare din lobul frontal al creierului poate afecta zonele care manipulează personalitatea, emoțiile, rezolvarea de probleme și memoria.

Ca urmare, te poți simți confuz sau iritat. De asemenea, poate provoca schimbări de dispoziție, declanșând crize de nervozitate sau gânduri paranoice, cum ar fi senzația că oamenii te urmăresc constant sau că ești înconjurat de anumite persoane, când de fapt în realitate ești absolut singur.

Anumite tipuri de cancer - Tumorile din creier și din măduva spinării nu sunt singurele care pot afecta personalitatea. Dacă există un corp canceros în glanda pituitară, care controlează nivelul hormonilor, pot apărea aceleași efecte.

Atacuri cerebrale - Atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este scurtcircuitat, celulele nu au suficient oxigen și încep să moară. Efectele depind de durata durerii și de locul din creier. S-ar putea să devină imposibil să mai miști anumite părți ale corpului și să simți cum personalitatea se schimbă brusc (pierderea mai rapidă a răbdării, schimbări serioase de dispoziție sau acțiuni impulsive).

Depresia - Depresia este un fenomen care ajunge în fiecare latură a vieții noastre. Nu numai că afectează starea de spirit, ci și modalitatea în care percepem viața sau anumite evenimente în sine, precum și memoria ori abilitatea de a raționaliza și de a lua decizii. Depresia poate fi foarte diferită la bărbați și femei. Femeile se simt deseori mai degrabă lipsite de valoare, triste și vinovate, în timp ce bărbații tind să se simtă obosiți, iritați și supărați.

Lasă un comentariu