ACEST FANTASTIC PLASTIC

Distribuie pe:

În anul 1909, când chimistul belgian Leo Hendrik Baekeland a revoluționat lumea descoperind bachelita, primul plastic de la care a pornit revoluția de plastic, nimeni nu a luat în considerare că acest material care a schimbat în totalitate fața lumii va reprezenta unul dintre cele mai mari pericole asupra vieții pe planeta noastră. Pas cu pas, fața Terrei s-a schimbat, la ora actuală acești compuși creați artificial în laborator, deci care nu sunt întâlniți în natură și nici asimilați prea ușor de ea, au invadat cu totul viața locuitorilor planetei, înconjurându-ne în variate și multiple forme, prea puține lucruri din jurul nostru neavându-i în componență

Participarea plasticului la poluare în calitate de factor agravant este conștientizată din ce în ce mai mult și măsurile de contracarare a sa devin deja parte din fiecare sistem de organizare socială, însă, ceea ce au descoperit recent cercetătorii este de natură a trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care acest fantastic plastic îl reprezintă asupra vieții însăși. Constatându-se o îngrijorătoare creștere a ratei infertilității, un grup de cercetători de la Universitatea Exeter din Marea Britanie afirmă că a descoperit „vinovatul", acesta fiind nimeni altul decât plasticul. Acești oameni de știință au venit cu dovezi clare potrivit cărora contactul cu masele plastice produce o acumulare în organism de Bisfenol A, compus chimic găsit în plastic, care afectează grav sistemul endocrin, cauzând chiar sarcini eșuate și afectarea vârstei la care începe pubertatea.

Cu toate că este greu de evitat contactul cu Bisfenolul A, mai ales că în marea majoritate a cazurilor în specificațiile produselor nu se găsește avertizarea de existență a acestui compus, atâta timp cât el face parte de cele mai multe ori din ambalaj, cercetătorii recomandă utilizarea altor recipiente și ambalaje, astfel încât să se poată asigura o minimă protecție a organismului.

Depinde de fiecare dintre noi să luăm aminte la aceste avertismente și să facem tot posibilul pentru a ne spori calitatea vieții. Să fim sănătoși!

 

Lasă un comentariu