Legea de înființare a Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureș, contestată la CCR

Distribuie pe:

După ședința conducerii Partidului Național Liberat (PNL) de luni, 12 februarie 2018, Ludovic Orbán a anunțat că liberalii vor ataca la Curtea Constituțională a României (CCR) legea de înființare a a Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureș.

„Am luat decizia de a ataca la CCR legea de înființare a Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureș.

Nu atacăm UDMR, noi atacăm o procedură, care după părerea noastră este neconstituțională, cu atât mai mult cu cât există deja pronunțarea unei puteri - puterea judecătorească - în cazul respectiv și cu cât iese din regulă că școlile se înființează, conform legii educației, prin ordin de ministru la propunerea autorităților locale", a declarat președintele PNL, citat de DCnews.

Reamintim că Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat, săptămâna trecută, cu 71 voturi pentru, 20 voturi împotrivă și o abținere, proiectul legislativ al UDMR pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș, cu predare exclusiv în limba maghiară.

Proiectul a fost aprobat și de Camera Deputaților la finalul lunii decembrie a anului trecut, urmând să ajungă pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Liceul va cuprinde clase de învățământ primar, gimnazial și liceal, filiera teoretică fiind organizată pe profilurile umanist și real, iar cea vocațională pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic, și va fi cuprins în rețeaua școlară începând cu anul școlar 2018-2019, de către Consiliul local Târgu-Mureș, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi. 

Lasă un comentariu