Calendar apicol - Februarie 2018

Distribuie pe:

Luna februarie este și în acest an deosebit de capricioasă, neprielnică pentru familiile de albine. Stuparii sunt obligați să acorde o atenție sporită modului de iernare, pentru evitarea pierderilor. Supravegherea presupune un control auditiv periodic și deschiderea sumară a stupilor, precum și îndepărtarea stărilor anormale provocate de umiditatea excesivă, epuizarea rezervelor de hrană, atacul de șoareci și păsări. Tot în această perioadă se va stimula și supraveghea zborul de curățire al albinelor, în zilele cu soare, cu temperatură de peste 12 grade C. Stupii adăpostiți de curenți reci și vânt se readuc la soare, pe vatra definitivă. Se elimină albinele moarte de pe soclul stupilor și se strâng de la toți stupii, într-o găleată, pentru a fi arse sau îngropate.

Se va acorda o atenție deosebită completării rezervelor de hrană și stimularea dezvoltării familiilor de albine, pentru creșterea familiilor de albine de mare productivitate. Completarea rezervelor de hrană se va face cu șerbet, zahăr candi, miere cristalizată, sau rame cu miere din rezerve. Turte gata pregătite pot fi procurate de la magazinele apicola din Târgu-Mureș, Sighișoara, Reghin, Luduș, Târnăveni. Atenție, aceste hrăniri suplimentare trebuie administrate numai după un prealabil zbor de curățire și se vor așeza deasupra cuibului, peste spetezele ramelor, circa o turtă de 1 kg, în raport de puterea familiei!

În luna februarie continuă învățământul apicol de masă la sediul asociației și al cercurilor apicole, pentru completarea cunoștințelor profesionale. În acest sens, în data de 15 februarie, dr. ing. Tofolvi Melinda, specialist de renume în ameliorarea rasei autohtone de albine, cu o stupină de multiplicare, în Corund, județul Harghita, va susține o interesantă conferință pe teme apicole, la Cercul apicol din Luduș, iar în data de 3 martie se organizează tradiționalul „Bal al stuparilor", la Complexul turistic „Peștișorul de Aur" din Sâncraiu de Mureș, eveniment la care sunt invitați să participe și simpatizanți ai apicultorilor mureșeni.

Lasă un comentariu