Ministerul Sănătății impune măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă

Distribuie pe:

Direcțiile de sănătate publică vor trebui să se asigure că în unitățile sanitare din subordine sunt instituite toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor de gripă, conform unor măsuri impuse de Ministrerul Sănătății.

„Managerii de spitale au obligația să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile medicale și că personalul are la dispoziție și poartă echipamentul de protecție.

Totodată, direcțiile de sănătate publică trebuie să prezinte, în cel mai scurt timp, o situație a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale și, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților internați.

În acest moment, există stocuri de anitivirale specifice pentru gripă la producători, care permit și farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populație. Recomandăm tuturor farmaciilor să se aprovizioneze cu medicamentele și produsele necesare prevenirii și tratării gripei.

Recomandăm populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.

Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, recomandăm vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos - alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă.

O altă modalitate de a preveni răspândirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.

Având în vedere că s-a reluat activitatea preșcolară și școlară, este necesar ca în grădinițe și scoli, în fiecare dimineață, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal. În cazul în care au suspiciuni legate de starea de sănătate a copiilor, trebuie să semnaleze cadrelor medicale acest lucru", atrage atenția Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Potrivit aceleiași surse, din statistica Institutului Național de Sănătate Publică, reiese că, în săptămâna 29 ianuarie - 4 februarie 2018, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu infecții respiratorii și gripă a înregistrat o creștere față de săptămâna precedentă. Există focare locale de gripă în București, Constanța, Iași, cu tendința de extindere regională, și cazuri sporadice în unele județe.

De la începutul sezonului 2017 - 2018, au fost înregistrate 22 de decese confirmate cu virus gripal.

Ultimele 4 cazuri de deces cauzate de gripă, confirmate în 12 februarie, sunt: în 8 februarie - o femeie de 65 de ani, din județul Călărași; în 10 februarie - un bărbat în vârstă de 67 de ani, din Bihor; în 11 februarie - o femeie de 63 de ani, din Arad, și în 12 februarie - un bărbat în vârstă de 48 de ani, din județul Iași.

În toate cele patru cazuri existau condiții medicale preexistente, iar persoanele nu erau vaccinate antigripal.

Lasă un comentariu