DE LA NOI ȘI DE PRETUTINDENI

Distribuie pe:

Cea mai semnificativă creștere economică din ultimii 10 ani

Economia României a consemnat un avans de 7% în anul 2017 comparativ cu anul precedent, iar în ultimul trimestru al anului trecut, față de perioada similară din 2016, avansul Produsului Intern Brut a încetinit la 6,9% (serie brută) de la 8,8% în T3, potrivit datelor Institutului Național de Statistică publicate ieri.

„În anul 2017, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu anul 2016, cu 7,0%. Produsul intern brut în trimestrul IV 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul III 2017. Față de același trimestru din anul 2016, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 6,9% pe seria brută și de 7,0% pe seria ajustată sezonier", se precizează în comunicatul INS.

Banca Mondială a anunțat, recent, că se așteaptă ca România să raporteze pentru 2017 o creștere a PIB de 6,4%, față de 4,4%, previzionată în iunie.

Și Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit de la 4,2% la 5,5% estimările privind evoluția economiei românești în 2017, în raportul „World Economic Outlook", publicat în octombrie.

În 2017, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit peste 24 de milioane de euro pentru ajutorarea săracilor și alte acțiuni sociale

În cadrul Bisericii Ortodoxe Române s-au cheltuit 110.782.632 lei (peste 24 de milioane de euro, la cursul BNR 1 euro = 4,6572 lei) pentru acțiuni sociale și filantropice, arată un raport al Consiliului Național Bisericesc semnat de Patriarhul Daniel, informează agenția Basilica. „În această sumă nu intră cheltuielile privind o mulțime de activități caritabile ale parohiilor și mănăstirilor în favoarea bolnavilor, bătrânilor, copiilor și săracilor, care nu au fost cuantificate financiar și, ca atare, nici raportate sistematic centrelor eparhiale", precizează sursa citată.

De asemenea, Patriarhia Română a desfășurat un parteneriat cu două lanțuri de hypermarketuri, datorită căruia s-au donat bunuri în valoare de 1.050.000 de euro.

Campania „Donează sânge! Salvează o viață!" a Patriarhiei Române a adus 8.500 de persoane în centrele de colectare a sângelui din toată țara, iar prin intermediul campaniei „Sănătate pentru sate", 7.800 de persoane au beneficiat de asistență medicală de specialitate în mod gratuit.

În 2017, numărul centrelor și așezămintelor sociale ale Bisericii a crescut la 779, de la 718, câte existau cu un an înainte, arată documentul. Dintre acestea, 40 sunt instituții ce oferă servicii medicale, gratuite sau compensate, după caz, precum și farmacii.

Sursa citată afirmă că în cadrul așezămintelor sociale au primit asistență 93.555 beneficiari: copii din așezămintele sociale ale Bisericii, dar mai ales din familii sărace, persoane cu dizabilități, cu deficiențe de vorbire, vedere și auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependențe, persoane infectate cu HIV/SIDA; persoane vârstnice din așezămintele de protecție socială bisericești, din centrele sociale de tranzit și adăposturi de noapte, bătrâni singuri, abandonați de familie și care prezentau grave probleme de sănătate; șomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale ș.a.

În total, în ultimii șase ani, Biserica Ortodoxă a cheltuit peste 125 de milioane de euro cu acțiunile sociale, potrivit sursei citate.

În ianuarie, am consumat fructe mai scumpe și bere mai ieftină

Fructele proaspete, legumele și conservele de legume, și citricele sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în ianuarie 2018 față de ultima lună din 2017, în timp ce, la categoria mărfuri nealimentare, cele mai importante creșteri de prețuri au fost consemnate în cazul gazelor, energiei electrice și energiei termice, relevă datele publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit statisticii, fructele proaspee s-au scumpit în prima lună a acestui an cu 3,10%, în comparație cu luna anterioară, legumele și conservele de legume - cu 2,58%, la fel și citricele și alte fructe meridionale.

Pe de altă parte, cele mai mari scăderi de prețuri au fost consemnate la ouă (-1,98%), zahăr (-0,52%) și bere (-0,07%).

Pe segmentul mărfurilor nealimentare, prețul la gaze a urcat cu 3,79% în ianuarie 2018, față de decembrie 2017, în timp ce la energie electrică s-a majorat cu 2,30% și la energie termică s-a majorat cu 2,14%.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere la 3,5% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu prognoza anterioară indicând o inflație de 3,2% în 2018.

Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflației de 3,1%.

Premieră în administrația locală: compartiment anticorupție la primărie

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a anunțat că instituția înființează Compartimentul pentru Integritate și Anticorupție, aceasta fiind o inițiativă unică la nivel național în administrația locală, susține edilul.

Primarul a menționat că viitorul compartiment va funcționa în baza unor modele funcționale din străinătate, dar și ca o măsură de prevedere, mai ales că la rândul său a fost supus provocărilor și instigărilor celor care doresc să obțină avantaje nelegale de pe urma celor care administrează bunul public.

La nivelul acestui compartiment vor fi colectate, centralizate și prelucrate informații pe care cei care se consideră lezați de fapte de corupție sau de abuzuri ale funcționarilor le vor putea face cunoscute, cetățenii putându-se adresa cu încredere persoanelor specializate ce vor deservi acest compartiment, mai susține Cherecheș.

Informațiile vor fi transmise, mai departe, către instituțiile statului cu atribuții în acest sens, dar dorește și colaborarea cu specialiști din cadrul ambasadelor SUA, Marii Britanii, Germaniei, Suediei, Norvegiei și a Franței.

„Acest compartiment doresc să se adreseze și angajaților de la nivelul autorității locale care de foarte multe ori sunt provocați și instigați să facă acte cu caracter nelegal, fiind deseori supuși unor tentații de ordin material. În cele mai multe dintre aceste situații se dorește ori rezolvarea pe căi nelegale a unor situații care nu își pot găsi rezolvarea legală sau eliminarea acelor angajați de la nivelul administrației publice locale, pentru că deranjează sau pentru că nu acceptă compromisuri sau ilegalități", a scris Cătălin Cherecheș pe pagina de socializare.

Ministrul Finanțelor: Statul trebuie să încurajeze munca, nu nemunca

Toate cheltuielile publice trebuie verificate, iar statul trebuie să încurajeze munca, nu nemunca, a declarat, marți, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

„În sistemul bugetar vorbim despre 1,2 milioane de salariați. Trebuie să analizăm toate cheltuielile publice. Vom veni cu un raport în a doua parte a anului. Din păcate, este o situație în care e mai bine să muncești la stat decât la privat. Fiecare om însă, trebuie să justifice ceea ce face. Făcând achizițiile centralizat, se pot reduce cheltuielile bugetare. Statul trebuie să încurajeze munca, nu nemunca, ceea ce implică o serie de măsuri, prin care să punem omul să facă ceva pentru banii pe care statul îi acordă, ca ajutor social, de exemplu", a afirmat Teodorovici.

Potrivit ministrului Finanțelor, în acest an nu se va lua în discuție introducerea impozitului pe gospodărie sau a impozitului global.

„Trebuie să învățăm să vorbim mai puțin și doar când lucrurile sunt foarte clare atunci trebuie să le comunicăm. Anul acesta nu discutăm despre impozitul global sau impozitul pe gospodărie. Cei care țipă acum sunt cei care tăiau în trecut. Hai să lăsăm cartea neagră și să discutăm despre soluții. Indiferent că suntem de dreapta sau de stânga, scopul nostru comun este bunăstarea românilor", a subliniat ministrul.

Roma: Colosseum-ul va fi luminat în roșu pentru a reprezenta sângele creștinilor persecutați

Colosseum-ul din Roma va fi luminat în roșu, sâmbătă, 24 februarie 2018, începând cu ora 18, pentru a reprezenta sângele creștinilor care au fost răniți sau și-au pierdut viața în urma persecuțiilor religioase.

Inițiativa aparține Fundației „Aid to the Church in Need" („Ajutor pentru Biserica aflată în nevoie"). Potrivit Catholic News Agency, simultan, mai multe biserici reprezentative din Siria și Irak vor fi luminate în roșu.

Persecuțiile împotriva creștinilor sunt mai grave decât în orice moment al istoriei, iar în mai multe cazuri, genocidul și alte crime împotriva umanității dovedesc faptul că Bisericile din anumite regiuni se află în fața pericolului de a fi exterminate, se menționează într-un raport al Fundației „Aid to the Church In Need", emis în octombrie 2017, citat de activenews.ro.

Raportul cu titlul „Persecutat și Uitat?" face referire la anii 2015-2017 și descrie creștinismul drept cea mai oprimată comunitate de credință din lume.

Ministrul bavarez de Finanțe: „Nu vrem o expansiune a zonei euro care să includă țări ca Bulgaria și România"

Ministrul de Finanțe din landul Bavaria, Markus Soeder, a respins miercuri orice proiect de expansiune a zonei euro care să includă România și Bulgaria, și a afirmat că partidul său conservator, Uniunea Creștin-Socială (CSU), se opune eurobondurilor și creării unui post de ministru european de Finanțe, transmite Reuters.

Cu discursul său, Soeder a primit aplauze de la cei 4.000 de participanți la o adunare politică prilejuită de Miercurea Cenușii, prima zi de miercuri din postul Paștelui. De asemenea, oficialul a afirmat că CSU a avertizat în urmă cu câțiva ani împotriva aderării Greciei la zona euro.

„Nu vrem o altă dezbatere și mai multe tertipuri. Nu vrem o expansiune a zonei euro care să includă țări ca Bulgaria și România. Suntem împotriva eurobondurilor și creării unui post de ministru european de Finanțe", a declarat Soeder. (surse: Agerpres, activenews.ro)

 

Lasă un comentariu