Nevoia de informații nu mai este un moft pentru agricultorii români!

Distribuie pe:

Satul românesc este încercat de sărăcie și resemnare profesională, prin plecarea tinerilor în țări străine și îmbătrânirea populației. Sunt localități în județul Mureș condamnate să dispară în următorii 10-20 de ani, fenomen valabil nu numai pentru cele izolate, ci și pentru cele din apropierea orașelor. Dacă o echipă de studenți de la universitățile din Târgu-Mureș ar fi dispusă să întreprindă un studiu, o anchetă, în aceste sate, în primul rând trebuie să consulte evidențele bisericești, respectiv Registrul cu înmormântări și Registrul cu botezuri și vor constata că, în ultimii 20 de ani, raportul între nașteri și decese este de 1 la 10-15.

Urmările depopulării satelor ar trebui să se vadă în abandonarea terenurilor agricole. Din fericire, datorită subvențiilor europene și din partea statului român, acordate prin APIA, în județul Mureș, foarte rar mai găsești teren agricol neexploatat. Au apărut fermieri, arendași, dotați cu utilaje de ultimă generație, capabili să exploateze suprafețe mari, comasate, cu tehnologii de cultură adecvate unei agriculturi performante.

Lipsa informațiilor profesionale, a consultanței de specialitate, a asociațiilor profesionale și a cooperativelor profilate pe valorificarea producției, sunt impedimente care provoacă o oarecare nesiguranță, mai ales că mulți fermieri nu au absolvit studii de specialitate.

De pildă, în această perioadă se fac pregătiri pentru campania agricolă de primăvară. Din nefericire, învățământul agricol de masă a dispărut, iar simpozioanele organizate de companiile care asigură imputuri pentru procesul agricol au mai mult un caracter comercial, iar prin lichidarea celor șapte stațiuni agricole de cercetare din județ, prin desființarea Casei agronomului, nu mai există o formă organizată de instruire, doar la SCZ Sângeorgiu de Mureș, ing. Iustina Lobonțiu - cercetător de prestigiu, mai acordă consultații agricole, puținii specialiști de la Direcția pentru Agricultură Mureș, de la Unitatea Fitosanitară și Oficiul de consultanță - devenit serviciu în cadrul Direcției Agricole. La primăriile comunale, acolo unde există în organigramă postul de inginer agricol, acesta se ocupă mai mult cu probleme de cadastru și statistici. Camerele Agricole preconizate a se înființa la nivel național și în teritoriu, au rămas o poveste neîmplinită. Așa că, fermierul rămâne să se descurce singur, să lucreze, cum s-ar zice, după ureche.

Pe vremuri, în agricultura socialistă, specialiștii întocmeau în această perioadă dosare de campanie temeinice. Pregătirea pentru semănatul de primăvară presupunea întocmirea unui plan de culturi, alegerea de hibrizi și soiuri care s-au dovedit pretabile pentru microzona respectivă. Se stabilea tehnologia de cultură, pornind de la densitate. După alegerea semințelor, la achiziționare, marfa trebuie însoțită de aviz, factură și certificat de calitate, documente care se păstrează până la recoltare. Este recomandat să se păstreze și un sac gol pentru fiecare lot semănat. La alegerea hibrizilor de porumb, pe lângă capacitatea de producție și masa a o mie de boabe, se va solicita analiza privind cold-test (rezistența embrionului la temperaturi scăzute și umiditatea), energia germinativă, pentru stabilirea densității. Nu în ultimul rând, se va acorda o atenție deosebită patului germinativ, pentru păstrarea umidității în sol, prin limitarea lucrărilor mecanice. Am amintit doar câteva cerințe obligatorii la înființarea unei exploatații agricole, de respectat chiar și de micul producător agricol, care, de regulă, le neglijează și lucrează la întâmplare, presat de timp și de resursele financiare.

Având în vedere și faptul că în ultimii ani tot mai mulți cetățeni caută să-și înființeze plantații pomicole sau viticole în grădina de lângă casă, este recomandabil, la alegerea materialului săditor, să consulte un specialist horticol, pentru stabilirea tehnologiei de cultură, în funcție de portaltoi, de pretabilitatea soiurilor și speciilor alese în microzona respectivă. Atenție la puieții de pomi fructiferi cumpărați din supermarketuri, fiindcă, pe eticheta însoțitoare este trecut doar soiul, fără să se specifice portaltoiul. Un aspect ce merită să fie luat în calcul este cel legat de rezistența soiurilor la diverse boli, mai ales la măr, dacă se are în vedere apariția unor soiuri noi, imune la Rapăn și Făinare. Sfaturi extrem de utile se pot obține și de la emisiunea Radio Târgu-Mureș „Părerea ta", unde, dr. ing. Marian Pogăcean oferă răspunsuri la întrebările ascultătorilor. Ziarul „Cuvântul liber" publică periodic „Buletine de avertizare fitosanitare", cu referiri la tratamentele care se impun în horticultură. Lipsa specialiștilor din agricultură poate fi suplinită și de informațiile oferite de Internet, de revistele de specialitate. Pentru cei care doresc să înființeze plantații cu viță de vie, ing. Kozma Francisc, de la Culpiu, le asigură chiar și materialul săditor. Dr. ing. Mihai Tomșa așteaptă să fie invitat de televiziunile locale la un dialog cu ascultătorii, pe teme de agricultură. Asociațiile profesionale pentru creșterea animalelor, cultura plantelor, creșterea albinelor pot, de asemenea, să ofere informații utile celor care practică nobila meserie de agricultor, dar nu au absolvit o scoală de specialitate. În condițiile actuale, nevoia de informații nu mai este un moft pentru agricultorii români.

 

 

Lasă un comentariu