MUNICIPIUL TÂRGU-MUREȘ ALOCĂRI BUGETARE SEMNIFICATIVE PENTRU INVESTIȚII DE INTERES LOCAL

Distribuie pe:

În cadrul ședinței de joi, 15 februarie, consilierii locali municipali au aprobat bugetul UAT (Unitatea Administrativ Teritorială) Târgu-Mureș pentru anul 2018, prognozându-se la capitolul venituri și cheltuieli suma de 295,42 milioane de lei (cu aproximativ 100 de milioane de lei mai puțin decât în 2017).

Sunt prevăzute importante alocări bugetare, dar și credite de angajament, pentru investiții de interes local, atât în ce privește infrastructura rutieră, stradală etc., cât și în domeniul reabilitării parcurilor, zonelor verzi, extinderea, modernizarea și diversificarea zonelor de agrement și relaxare. Prezentăm, în cele ce urmează, proiectele avute în vedere de municipalitate și a căror finanțare este cuprinsă în bugetul pe acest an.

Observator astronomic la Platoul Cornești, investiție în valoare de 641.500 lei, a cărei realizare, apreciază specialiștii din cadrul Serviciului Public de Utilități Municipale (SPUM), va oferi posibilitatea urmăririi, prin lunetă, a spectacolului bolții cerești, dar și a organizării de „lecții deschise" pentru copii și pentru toți cei interesați în domeniul astronomiei.

Amenajare de locuri de joacă pentru copii, noul complex din Bulevardul Cetății, în suprafață totală de 300 mp, urmând a fi inaugurat la data de 1 mai. Este vorba de două ansambluri identice, cuprinzând trei zone, pentru copii de diferite vârste (1-3 ani; 3-7 ani; 7-12 ani), cu dotări specifice (rampe, tobogane, cățărătoare din plasă, pod suspendat, perete alpinism, pânză de păianjen ș.a.). Suma prevăzută în buget este de 400.000 de lei.

Lucrări de amenajare și reabilitare a Parcului Tineretului, investiție în valoare de 452.000 de lei, obiectiv destinat tuturor categoriilor de vârstă. Va include un spațiu destinat tinerilor, chioșc și terasă acoperită, obiectele de mobilier vor fi executate în întregime din lemn, în incintă urmând a fi amplasat și un rastel pentru biciclete. Copiii vor avea la dispoziție leagăn, tobogan, balansoare și alte „utilități" specifice vârstei.

Lucrări de amenajare și reabilitare în zona Monumentului secuilor martiri, adiacentă serpentinei vechi, obiectiv ce-și propune, printre altele, acoperirea fântânii cu structură de lemn, amplasarea de bănci (inclusiv pentru persoane cu handicap), amenajarea unui spațiu destinat tinerilor, construirea a două biblioteci cu rafturi și amenajarea unui spațiu pentru mame cu copii mici. O filigorie din lemn octogonală, cu mese și bănci, va fi pusă la dispoziția celor care doresc să acceseze internetul. Investiția are o valoare totală de aproximativ 400.000 de lei.

Amenajare Parc Municipal, centru de atletism și stadion - lucrările din acest an vor cuprinde pista de atletism, reabilitarea tribunelor existente, cu realizarea de vestiare, iar sub tribune, vor fi amenajate săli de antrenamente pentru sportivi.

Terasă restaurant cu belvedere în zona amfiteatrului de la Platoul Cornești (Studiu de fezabilitate și proiecte aferente) - proiect de aproape 1,4 milioane de lei, justificat de necesitatea extinderii funcțiunii de alimentație publică în zonă. Clădirea va fi realizată din lemn, pe suprafața de 320 mp, beneficiind de 8 parcări pentru autoturisme.

Infrastructură teren sintetic cu anexe funcționale (cu studii și proiecte) - pe strada Insulei, pentru a face față solicitărilor, pe lângă terenul existent, se impune realizarea unui teren sintetic mare și a unui teren sintetic mic, pentru antrenamente (peste 3 milioane de lei).

Alte proiecte de importanță majoră pentru oraș vizează:

• Aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul Parcaj subteran, zona centrală Piața Trandafirilor , investiție în valoare de 33,6 milioane de lei, vizând realizarea a 414 locuri de parcare, pe o suprafață construită de 12.320 mp. În legătură cu acest obiectiv, primarul municipiului, dr. Dorin Florea, inițiator al proiectului, a ținut să aducă mulțumiri consilierilor locali UDMR, PSD, PNL din actualul mandat, care „au pus mai presus de orice interesele orașului", în timp ce doi consilieri POL au votat împotrivă, iar unul s-a abținut. În speță, sunt deja realizate studii preliminare privind reamenajarea Pieței Trandafirilor, iar pentru soluția finală va fi organizat un concurs de proiecte, în cadrul căruia pot fi depuse noi propuneri. Demersurile au fost demarate încă din 2001, la propunerea primarului municipiului, dar au fost respinse de consilierii locali de la vremea respectivă.

• Aprobarea Protocolului de colaborare între Municipiul Târgu-Mureș și Administrația Națională „Apele Române" – Administrația Bazinală de Apă Mureș în vederea punerii în aplicare a proiectului „Crearea de locuri de parcare în zona pârâului Pocloș", inițiat de primarul municipiului, dr. Dorin Florea, în urma discuțiilor purtate cu directorul executiv al Apelor Române - Sucursala Mureș, dl Cristian Bratanovici. „Analizez posibilitatea să amplasăm câteva construcții modulare pe cursul pârâului, în care să funcționeze anumite servicii ale poliției (eliberarea de caziere, serviciul rutier, serviciul pașapoarte), solicitate intens de târgumureșeni. Printre aceste amplasamente modulare, care pot fi realizate din structuri ușoare, metalice, vor fi intercalate locuri de parcare, astfel încât toți cetățenii să fie mulțumiți", a detaliat primarul Dorin Florea.

Sume de la bugetul pe 2018 sunt alocate, de asemenea, pentru obiective vizând bazinul de apă sărată de la Weekend (1,4 milioane de lei), amenajări la Grădina Zoologică (peste 4 milioane de lei), studii și proiecte pentru pistă de biciclete (400.000 de lei), documentații pentru modernizări și reabilitări de străzi și alte lucrări de infrastructură (186 milioane de lei), precum și în alte domenii (învățământ, sănătate publică etc.), pe care le vom prezenta în edițiile viitoare.

Lasă un comentariu