TE CHINUIE TUSEA? IATĂ CU CE TE TRATEZI!

Distribuie pe:

Atunci când o viroză respiratorie lasă în urmă o tuse persistentă, poți apela cu încredere la o serie de remedii naturale cu efect calmant și emolient. Folosite ca adjuvant, ele vor îmbunătăți răspunsul la tratament al organismului.

Înainte de a începe un tratament naturist contra tusei, specialiștii recomandă să se depisteze cauza care a declanșat simptomul. Aceasta deoarece, dacă tusea durează mai mult de o săptămână, se poate vorbi despre o problemă cronică și se impune un control medical imediat. Cert este că tusea este un act de apărare al organismului, apărut în urma iritării mucoaselor respiratorii. Iar pentru situațiile când aceasta este asociată cu o infecție respiratorie, există remedii naturiste care alungă disconfortul și care grăbesc vindecarea.

Ceai de pătlagină, în stadiul iritativ

Dacă te confrunți cu tuse uscată, iritativă, neproductivă, sunt indicate plante cu efect calmant, sedativ, emolient, antispastic și antibiotic. Una dintre aceste plante este și pătlagina, pe care o poți administra sub formă de infuzie, preparată dintr-o linguriță de plantă și din 200 ml de apă clocotită. Se beau una-două căni de ceai pe zi sau se ia câte o lingură de infuzie din două în două ore de-a lungul zilei, până când tusea începe să devină productivă.

Specialiștii recomandă și siropul de pătlagină, care grăbește eliminarea secrețiilor bronșice, calmând accesele de tuse. Pe de altă parte, pentru a scăpa de o tuse uscată, poți lua, de două-trei ori pe zi, câte două-trei linguri de decoct de scai-vânăt. Acesta se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată la 250 ml de apă, iar amestecul se fierbe 10 minute. Le poți îmbunătăți cu puțină miere, aceasta având, la rândul ei, o acțiune benefică datorită proprietăților antimicrobiene, antiinflamatorii, calmante și expectorante.

Sucul de ceapă favorizează expectorația

În caz de tuse neproductiva, foarte eficient este și siropul de ceapă, deoarece favorizează expectorația. Se pune o ceapă albă mare într-un vas cu 500 ml de apă și se fierbe timp de 10-15 minute, până când apa scade la jumătate. Se adaugă miere și se consumă treptat, pe parcursul unei zile, cu înghițituri mici. Tot pentru efectul lor expectorant sunt indicate și sucurile antitusive din usturoi sau din ridiche.

Podbalul, pentru curățarea căilor de respiratorii

Atunci când tusea a devenit productivă, specialiștii în fitoterapie recomandă plante care să fluidifice secrețiile și să stimuleze eliminarea lor. Astfel, se poate face o cură cu infuzie din podbal, preparată dintr-o linguriță de plantă și dintr-o cană cu apă. Amestecul se fierbe cinci minute și se consumă imediat. Benefică este și infuzia din flori și din rădăcini de ciuboțica-cucului. Se pun una-două lingurițe de flori la 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute și se beau două-trei căni pe zi, până la dispariția tusei. În același mod poate fi administrată și infuzia din cimbru, cea din lumânărică, din tei, infuzia din flori și din frunze de nalbă mare, decoctul din rădăcină de iarbă mare sau ceaiul din rădăcină de lemn-duce. Aceasta din urmă poate fi administrată și sub formă de tinctură, din care se iau câte 20-30 de picături de trei ori pe zi, diluate într-un pahar cu apă sau cu ceai.

Amestec din plante cu efect dezinfectant

Pentru a calma accesele de tuse, foarte eficace sunt ceaiurile din amestecuri de plante cu acțiune antiseptică la nivel respirator, mucolitică și calmantă. Astfel, se vor folosi tei, pătlagină, cimbrișor, cimbru, scai-vânăt, șovârv, troscot, fenicul, anason, lavandă și muguri de pin. Se amestecă aceste plante în părți egale și se pune o linguriță de amestec la o cană cu apă clocotită. Poți bea câte două-trei căni de ceai pe zi, până la dispariția tusei.

Într-o astfel de situație sunt indicate și inhalațiile cu infuzii din plante precum mușețelul, cimbrul sau salvia în care s-au pus uleiuri esențiale de eucalipt, de mentă, de pin sau de cimbru.

Tusea poate fi seacă, iritativă, neproductivă și în acest caz trebuie folosite plante cu efect calmant, sedativ. Dacă tusea este productivă, sunt indicate plante care stimulează eliminarea expectorațiilor. Este bine să se țină cont de faptul că atunci când tusea reprezintă un simptom prezent în caz de gripă, de bronșite, de traheobronșită, de laringită sau de pneumonie, trebuie să se folosească în paralel și remedii ce stimulează imunitatea nespecifică a organismului, precum echinacea (sub formă de tinctură sau de capsule), ulei de chimen negru (comprimate), spirulină, cătină, aloe vera sau extract de muguri de plop. De asemenea, gemoterapia este benefică în caz de sindroame rino-sinusale-bronhice, având efect antiinflamator și antiseptic la nivelul mucoasei respiratorii. Astfel, este recomandat extractul din muguri de carpen, în asociere cu extractul din muguri de coacăz, cu cel din muguri de arin negru sau cu extractul din mlădițe de călin.

Lasă un comentariu