ASPARAGINA CREȘTE RISCUL RĂSPÂNDIRII ÎN CORP A CANCERULUI DE SÂN

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Cambridge, citați de descopera.ro, susțin că asparagina (un aminoacid neesențial), prezentă în sparanghel, dar și într-o serie de alte alimente cu multe proteine, crește riscul de răspândire a tumorilor canceroase agresive la sân, la plămâni sau creier.

„Studiul nostru a fost realizat, deocamdată, doar pe șoareci (urmează ca aceste teste să fie efectuate pe oameni) și a arătat că, în absența unui aminoacid (asparagina), existent în sparanghel, dar și într-o serie de alte alimente cu multe proteine (carne de vită, carne de pui, produse lactate, fructe de mare, nuci, cereale integrale și ouă), tumorile agresive la sân nu au dezvoltat metastaze la oase, plămâni sau creier. Descoperirea este cu atât mai importantă, cu cât se știe că răspândirea celulelor maligne în oase, plămâni și creier este cauza principală a decesului în rândul pacienților diagnosticați cu cancer la sân.

Asparagina din sparanghel și din celelalte alimente nu produce cancerul, însă contribuie la răspândirea lui în corp. Cancerul de sân triplu-negativ este una dintre cele mai agresive forme ale cancerului de sân, capabil să se răspândească în organism extrem de repede, fiind o formă de cancer foarte rezistentă la tratamente, cum ar fi chimioterapia și radioterapia.

În cadrul studiului nostru, am mers pe două abordări. Pe de o parte, am administrat cobailor L-asparaginază, care este un medicament folosit în chimioterapie, în tratamentul leucemiei limfoblastice acute, care inhibă producția de asparagină din organism.

Pe de altă parte, am restricționat dieta cobailor, astfel încât nivelul de asparagină pe care aceștia o sintetizau din mâncare să fie cât mai mic. Această dublă abordare a dus la reducerea metastazelor la cobai, întrucât am identificat unul dintre mecanismele-cheie prin care celulele canceroase se răspândesc.

Când cantitatea de asparagină din organism a fost redusă, celulele tumorale și-au redus capacitatea de a metastaza în alte zone ale corpului. Când am hrănit animalele cu alimente cu un conținut mare de asparagină, am observat că tumorile s-au răspândit cu o rapiditate foarte mare. În plus, pentru a confirma rolul pe care asparagina îl joacă în răspândirea tumorilor canceroase, am analizat date colectate de la pacientele cu cancer la sân și am descoperit că există o corelație pozitivă între capacitatea celulelor canceroase de a sintetiza asparagina și riscul ca tumorile să se răspândească în organism. Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că abilitatea celulelor canceroase de a produce acest aminoacid este legat de o rată de supraviețuire mai mică a pacientelor cu acest tip de cancer.

Următorul pas în studiul nostru îl reprezintă înțelegerea modului în care dieta afectează nivelul de asparagină din organism. În acest scop, vom recruta un grup de participanți sănătoși, care trebuie să fie de acord să aibă o dietă cu un nivel scăzut de asparagină. Rezultatele acestui studiu sunt extrem de sugestive în ceea ce privește modul în care dieta influențează, atât modul în care un individ răspunde la terapia primară, cât și șansele ca o boală mortală să îl afecteze pe viitor.

Dacă și acest experiment va fi un succes, vom recruta paciente cu cancer la sân, pentru următoarea fază a studiului clinic. În acest stadiu, participantele vor face și chimioterapie. Împreună cu o dietă corespunzătoare, fără alimente cu asparagină, suntem convinși că efectele vor fi semnificativ îmbunătățite", consideră experții britanici.

Lasă un comentariu