Marțea trecută, grupurile parlamentare ale PNL și PMP au atacat, la Curtea Constituțională, așa cum au anunțat în chiar ziua votului în Parlament, proiectul de lege, privind înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc de la Târgu-Mureș, adoptat, recent, în Senatul României.
Care sunt argumentele, motivele reale pentru care parlamentarii PNL și PMP s-au adresat Curții Constituționale a României? „În Anul Centenarului - precizează deputatul PMP - Eugen Tomac -, credem că, trebuie să discutăm despre lucruri care ne unesc, despre lucruri care reprezintă tot ceea ce este de perspectivă pentru toți cetățenii României (…) Considerăm că, atunci când se trece linia roșie (n.n. de către minoritatea maghiară, de către UDMR), trebuie să acționăm, să considerăm că decizia aberantă a PSD și a celorlalți sateliți de a susține un demers, care nu are nimic comun cu revendicările unei minorități din România, trebuie sancționate. Acesta-i motivul pentru care am contestat, la CCR, împreună cu colegii din PNL, legea privind înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș. Considerăm că este suficient temei de neconstituționalitate în această lege și credem că ambițiile Ungariei de a-i umili pe români, în Anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, ar trebui reduse, nu încurajate, iar acest troc politic, care s-a desfășurat la cel mai înalt nivel, trebuie condamnat (…) Dincolo de obiective politice, există interesul național, cu care nimeni nu trebuie să se joace".
Florin Roman, deputat liberal, consideră că „Acest demers comun are loc în contextul în care legea este profund neconstituțională (…) Nu poți trece peste Legea Educației Naționale - o lege organică -, să înființezi o unitate distinctă printr-o lege separată, specială. Printr-o excepție. Se deschide o Cutie a Pandorei, extrem de periculoasă. Se trece cu buldozerul peste separația puterilor în stat și, practic, discutăm despre un tain pe care majoritatea PSD-ALDE îl plătește liderilor UDMR, pentru susținerea unui guvern antieconomic și antinațional. În timp ce gașca antinațională PSD-ALDE-UDMR lucrează, la vedere, în Parlamentul României, în Transilvania sunt foarte multe unități de învățământ, înființate, recent, cu finanțare directă de la Budapesta, de la guvernul ungar (…), în timp ce se desființează școli românești, iar copiii din familii mai modeste, merg la aceste școli și, astfel are loc, în 2018, o maghiarizare a copiilor români provenind din familii sărace (…) În anul Centenarului, în timp ce acest guvern antinațional -
PSD-ALDE - închide și comasează 1.000 de școli și clase românești, se înființează școli în limba maghiară (…) Nu-i acuz pe liderii UDMR, nu acuz nici Guvernul de la Budapesta! Îi acuz, în schimb, pe cei care sunt în fruntea Guvernului României, a Ministerului Educației Naționale, că nu sunt în stare să aibă grijă de copiii românilor".
Vehement în intervenții și atitudini, apărător al interesului național, deputatul PMP, Marius Pașcan, târgumureșean de-al nostru, consideră că „Nu avem nimic împotriva învățământului în limbile minorităților, nici în limba minorității maghiare, cu atât mai mult, nu avem nimic împotriva învățământului confesional, însă, în condițiile actuale ale Legii Educației Naționale, se pot înființa noi unități de învățământ. Din păcate, la Târgu-Mureș, tot în urma presiunii politice din Consiliul Local, făcută de UDMR, s-a înființat, ilegal, această unitate - Liceul Teologic Romano-Catolic -, unitate de învățământ care a fost declarată, prin sentință definitivă a instanței, ilegală (…) Agenda politică a PSD și UDMR o stabilește Guvernul de la Budapesta. Săptămâna trecută, a venit ministrul de externe ungar și a stabilit, împreună cu Liviu Dragnea, Tăriceanu și Meleșcanu, că înființează unitatea de învățământ și că-și asumă, împreună, și un memorandum conform căruia, cei trei ar fi dispuși să cedeze gazul românesc din Marea Neagră. Sunt elemente concrete ale trădării intereselor naționale, în condițiile în care nu există un aviz, în acest sens, din partea Președinției României, din partea CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării), nici măcar o consultare a Parlamentului".
Parlamentarii PNL și PMP arată, în sesizarea trimisă CCR, că „această lege este neconstituțională, întrucât încalcă principiul constituțional al separației și echilibrului puterilor în stat, precum și principiul constituțional al autonomiei locale, deoarece „la nivel de principiu reglementează o situație particulară, aflată în competența exclusivă a autorităților publice locale." Iar prin „adoptarea legii pentru înființarea „Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc", se creează un precedent neconstituțional periculos. Legea pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc este rezultatul nesocotirii și înfrângerii competenței Consiliului Local al Municipiului Târgu-Mureș, de către Parlamentul României, prin „nesocotirea unor principii constituționale".
Semnatarii sesizării adresate CCR susțin că ei cer să se aibă în vedere faptul că, prin actul normativ atacat, a fost grav încălcat principiul subsidiarității, iar în „jurisprudența sa, CCR a stabilit că Parlamentul nu își poate aroga, precum în cazul de față, competența de legiferare, în mod discreționar, oricând și în orice condiții, prin adoptarea unor legi în domenii care aparțin, în exclusivitate, celor cu caracter infralegal, administrativ, prin încălcarea dispozițiilor constituționale. Adoptarea, de către Parlament, a proiectului de lege în cauză are semnificația unei ingerințe a acestuia în activitatea puterii executive, de natură să ducă la afectarea principiului constituțional al separației puterilor în stat". O lege care duce, prin derogare de la unica Lege a Educației Naționale, „menită a fi aplicată într-un singur caz, drept excepție, pentru înființarea atipică, a unei singure unități de învățământ în România." Totul, prin modificarea unei legi! O lege „cu caracter individual".
Sunt suficiente argumentele, conform cărora, adresându-se CCR, parlamentarii PNL și PMP solicită admiterea sesizării de neconstituționalitate și să constate că Legea pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc este neconstituțională, întrucât încalcă prevederile articolului 120, alineatul 1, ale articolului 121, alineatele 1 și 2 din Constituție.
Și de data aceasta, liderul struțo-cămilei UDMR, Kelemen Hunor, ne dă cu tifla, considerând sesizarea PNL și a PMP la CCR; „Un mesaj prost, un mesaj greșit în ceea ce privește relațiile noastre în viitor (UDMR și PNL). Constituția asigură dreptul de a învăța în limba maternă, pentru fiecare cetățean, dreptul constituțional trebuie aplicat prin diferite mijloace. Dacă autoritatea locală nu este în stare, dacă, prin deciziile autorităților locale, nu se poate aplica, comunitatea așteaptă ca acest drept să fie pus în aplicare de Statul Român, Guvern, Parlament. Deci, proiectul de lege nu încalcă niciun principiu al autonomiei". Numai că acest Kelemen uită că acel invocat „drept de a învăța în limba maternă", nu trebuie confundat cu o ilegalitate.
Multe sunt reacțiile antiromânești care explică acțiunile UDMR din ultima vreme. În primul rând
„acest val de acțiuni antiromânești, tocmai în Anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, pornind de la acea ură împotriva unui act istoric, urmat de Tratatul de Pace de la Trianon (din 4 iunie 1920). Înființarea organizației „Trianon - 100", la Budapesta, are, drept scop, contracararea acțiunilor României în Anul Centenarului. Totul, cu sprijinul substanțial, financiar și moral, al Ungariei! Iar când este nevoie de vreun sprijin intern, autonomiștii-separatiști, doritori ai așa-zisului Ținut Secuiesc, printr-o autonomie teritorială pe criterii etnice, dau mâna cu Dragnea, Tăriceanu și Meleșcanu, care, după cum s-a văzut, își asumă acele nenorocite acte ale trădării naționale, pentru un sprijin, pentru o colaborare parlamentară cu UDMR. Pentru un pumn de voturi, ei, oamenii Puterii, acceptă arginții Iudei. Arginții trădării. O trădare care, ca un bumerang, se va întoarce chiar împotriva lor!