Adrian Moisoiu, despre conștiința datoriei împlinite

Distribuie pe:

Apărută recent la Editura Vatra veche (director - dr. Nicolae Băciuț), lucrarea Deputat P.R.M. de Mureș - implicarea în exercitarea mandatelor parlamentare 2000 - 2004 și 2004 - 2008 de ing. Adrian Moisoiu reprezintă, cu certitudine, un unicat în spațiul publicistic mureșean și nu numai. Este, înainte de toate, o dare de seamă a activității parlamentare a autorului, concepută „inginerește", complexă și cuprinzătoare ca arie, riguros și temeinic fundamentată, reflectând și îmbinând coordonatele majore ale parcursului său profesional: latura pedagogico-științifică și cea politică. Din acest punct de vedere, cele trei volume (cuprinzând peste 1.400 de pagini) constituie un manual, un „îndreptar" pentru cei care aspiră ori se încumetă să plonjeze în apele, atât de tulburi și de schimbătoare, ale politicii, oferindu-le modele de atitudini, comportamente, conduite și standarde la înălțimea așteptărilor și în concordanță cu aspirațiile celor pe care îi reprezintă.

În al doilea rând, cartea prezintă o certă valoare istorică, reflectând intensele frământări, convulsii și tensiuni ce au marcat arealul mureșean, în primii ani de după 1989, constituind, din această perspectivă, un bogat material bibliografic pentru toți cei care - istorici, istoriografi, cercetători științifici, publicul larg - doresc să se informeze și să cunoască, din surse credibile și corecte, o „bucată" de istorie foarte recentă a Târgu-Mureșului, marcată, nu o dată, de regretabile derapaje, încrâncenări și, din păcate, nu lipsită de episoade sângeroase. Abordată în această cheie, cartea este o veritabilă monografie a Târgu-Mureșului, cum nu s-a mai scris - îndrăznim să afirmăm - de la Traian Popa (1934) încoace.

În fine, dar nu în ultimul rând, lucrarea este expresia a ceea ce publicistul Lazăr Lădariu, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber" numește „un naționalism luminat, tradițional ardelenesc, chemând la unitate, la solidaritate românească, invocând adevărul spuselor lui Iorga: Cel care își uită istoria merită s-o retrăiască!"

Lucrarea a fost lansată vineri, 16 februarie, la Centrul de Dezbateri Socio-Politice și Culturale (director - prof. Dimitrie Poptămaș), manifestarea fiind moderată de prof. drd. Simion Bui.

Despre carte și autorul ei au vorbit: scriitorul Lazăr Lădariu, președintele ASTREI mureșene, fost deputat PUNR (1992 - 1996; 1996- 2000), dr. Marius Pașcan, deputat P.M.P. de Mureș, dr. Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură și Culte Mureș, dr. Gheorghe Funar, fost senator, fost președinte al PUNR (1992 - 1997), fost președinte al P.R.M., prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, ing. Florin Oproiescu, președintele Uniunii Vatra Românească.

Vorbitorii au relevat, în esență, caracterul documentar al lucrării, valoarea de reper a scriiturii și valoarea de model de conduită și integritate morală a autorului, care și-a făcut datoria de bun politician și de bun român, reabilitarea unei false etichete puse pe un partid considerat incomod, aducerea în discuție a conceptului de „naționalism transpartinic", în fine, existența unui puternic și coerent filon naționalist în politica ardeleană, pe linia Ceontea - Funar - Lădariu - Pașcan.

„Încrezător în lumina cetății, pe care o dorește limpede și veșnică, Adrian Moisoiu a dus, ca deputat, lupta lui, de parlamentar inspirat, cu puternicii clipei sub gândul tutelar al interesului național. O dovedesc și numeroasele lui interpelări. Totul pentru dăinuirea nației, aici, la porțile Răsăritului, unde Dumnezeu ne-a așezat. O luptă împotriva mediocrității, ca adept al meritocrației, al valorii (…) , conchidea, simplu și lapidar, în expunerea sa, dar și în prefața cărții, scriitorul Lazăr Lădariu. „O carte necesară", notează, tot în calitate de prefațator, prof. univ. dr. Petre Țurlea, fost parlamentar P.U.N.R. (1990 - 2000), „un exemplu demn de urmat de către senatorii și deputații români", apreciază, la rândul său, în preambulul lucrării, fostul președinte al P.R.M., Gheorghe Funar.

Partea a doua a manifestării a fost dedicată prezentării volumului Cifrele getice. Cifrele primordiale pe pământ?! , apărută la editura clujeană GEDO (2017). Pe baza cercetărilor întreprinse și a unei bogate bibliografii, autorul, dr. ec. Gheorghe Funar, acreditează ideea că existența cifrelor getice, „primordiale", confirmă faptul că teoria latinizării limbii române și a poporului român este una falsă, strămoșii reali ai românilor fiind geții, „Poporul Primordial".

În altă ordine de idei, Gheorghe Funar s-a pronunțat pentru inițierea unui proiect legislativ în care încălcarea Constituției să fie pedepsită, actuala Lege fundamentală necuprinzând prevederi în acest sens.

Manifestarea de vineri s-a bucurat de prezența unui public numeros, din rândurile căruia au făcut parte reprezentanți ai unor organizații cultural-patriotice, foști membri și lideri locali ai PUNR și PRM - dna Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibănești, Emanoil Hurdugaci, fost primar al comunei Chiheru de Jos.

În finalul evenimentului, prof. Mircea Dorin Istrate, președintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Mureș, le-a înmânat celor doi autori diplome din partea organizației pe care o conduce.

 

Lasă un comentariu