ORGANIZAȚIA „SALVAȚI COPIII" ȘI STUDENȚII MEDICINIȘTI SUSȚIN EDUCAȚIA SEXUALĂ ÎN ȘCOLI!

Distribuie pe:

Proiectul de lege „Inocența copilăriei", adoptat tacit de Senat, care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru directorii de școală care autorizează predarea educației sexuale fără acordul semestrial, scris, al părinților sau al tutorilor, a stârnit reacții critice din partea organizației „Salvați copiii" și a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR).

Din 1.000 de mame, 34 au vârste între 15 și 18 ani

În opinia organizației „Salvați copiii", lipsa educației sexuale în școli atrage după sine efecte dintre cele mai grave, care includ România printre țările cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană, dar și cu cele mai multe decese ale copiilor sub 5 ani, cauzate de nașterile precoce ale româncelor.

„Ca efect al lipsei accesului la îngrijiri și educație pentru sănătatea sexuală și a reproducerii, țara noastră se număra printre țările europene cu cel mai ridicat număr de decese al copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din 1.000 de adolescente între 15 și 19 ani, 34 sunt mame. În Europa, doar două state prezintă o situație relativ mai gravă: Bulgaria și Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 de nașteri.

Această situație a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale și culturale să atragă atenția Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naționale pentru a asigura accesul la educație sexuală și consiliere, privind sănătatea reproductivă pentru tinerele și adolescentele din țară, inclusiv prin implementarea unui program comprehensiv și obligatoriu privind sănătatea sexuală și a reproducerii în școli".

Se încalcă principiul constituțional al interesului copilului

„Recenta propunere încalcă principiul constituțional al interesului copilului și Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, conform cărora organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății sunt obligate să adopte, în condițiile legii, toate măsurile necesare pentru derularea sistematică în unitățile școlare, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

De asemenea, Convenția ONU cu privire la drepturile copilului stabilește că România, ca stat semnatar, este obligată să asigure aplicarea efectivă a dreptului copilului la sănătate, prin crearea serviciilor de medicină preventivă, de îndrumare a părinților și de planificare familială și asigurarea educației în aceste domenii.

Accesul copiilor la informații relevante privind sănătatea sexuală și a reproducerii are ca scopuri protecția lor împotriva oricărui potențial abuz sexual, prevenirea sarcinilor nedorite și formarea unui comportament adecvat și protectiv privind sexualitatea lor, astfel încât oricărui copil să-i fie respectat dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge", precizează organizația „Salvați copiii".

Atac asupra dezvoltării corecte și conștiente a tinerilor din România

La rândul său, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) își manifestă îngrijorarea și condamnă proiectul de lege „Inocența copilăriei", considerând că o eventuală promulgare a acestei legi este un atac asupra dezvoltării corecte și conștiente a tinerilor din România, cu rezultate dezastruoase pe termen lung.

„În contextul european actual, fiecare elev este îndreptățit să aibă o educație cât mai complexă, ca o completare a surselor nefiltrate și inexacte de informare, la care tineretul este expus.

O mare parte din populație nu cunoaște noțiuni de bază ce țin de anatomia și fiziologia corpului uman, aceste cunoștințe fiind de un real ajutor în înțelegerea anumitor obiceiuri sanitare sau probleme de sănătate. Dezinformarea duce la erori frecvente de înțelegere a conceptului de sănătate a reproducerii, în prezent neexistând materiale corespunzătoare acceptate în programa școlară care să ofere elevilor din România informațiile adaptate nevoilor lor. În lipsa acestora, informarea din surse nesigure, la care tinerii au acces facil, poate duce la comportamente sanitare și sexuale dăunătoare".

Informațiile necesare elevilor pentru un comportament sexual corect

„Noțiunile pe care le considerăm necesare să fie implementate în cadrul orelor de educație sexuală cuprind o gamă variată de teme care vizează anatomia și fiziologia organelor reproducătoare, menținerea igienei corespunzătoare, modificările care apar în perioada pubertății, implicațiile unei sarcini în adolescență și principalele metode de prevenție a patologiilor din sfera genitală. Aceste teme oferă toate informațiile necesare elevilor pentru înțelegerea deplină a unui comportament sexual corect, care poate determina scăderea incidenței sarcinilor nedorite (în special în perioada adolescenței), precum și a infecțiilor cu transmitere sexuală.

Introducerea educației sexuale în școli nu este un atentat la inocența elevilor, este o necesitate care încurajează tinerii să cunoască riscurile și beneficiile unui comportament sexual adecvat și să înțeleagă această responsabilitate", susține FASMR, solicitând, totodată, plenului Camerei Deputaților să respingă ferm proiectul de lege „Inocența copilăriei". 

Lasă un comentariu