Viktor Orbán amenință să închidă ONG-urile care îi ajută pe solicitanții de azil în Ungaria

Distribuie pe:

Viktor Orbán nu cedează în fața presiunilor UE privind imigranții. Șeful guvernului de la Budapesta a amenințat că va închide organizațiile neguvernamentale care apără drepturile refugiaților și ale solicitanților de azil, relatează DPA, preluată de Agerpres.

„Dacă nu vor să-și oprească activitățile periculoase, pur și simplu le vom expulza de pe teritoriul țării, indiferent cât de puternice sau bogate ar fi", a spus Orbán în discursul despre starea națiunii.

Parlamentul ungar a început ieri să dezbată proiecte de lege care ar impune noi sarcini ONG-urilor ce lucrează cu refugiații, existând chiar riscul ca acestea să fie închise. Totuși, pentru a trece proiectele de lege, guvernul Orban are nevoie de o majoritate de două treimi pe care în prezent nu o deține în parlament.

Conform proiectelor de lege, care au fost publicate recent pe site-ul parlamentului, respectivele ONG-uri vor plăti o taxă de 25% pentru toate finanțările externe, iar angajații lor ar putea primi interdicția de a mai intra în centrele de refugiați din apropierea granițelor țării.

Organizațiile vizate vor trebui, de asemenea, să se înregistreze la Ministerul de Interne, care ar putea acorda amenzi sau le-ar putea refuza ONG-urilor posibilitatea de a activa legal în Ungaria.

Orbán s-a remarcat ca lider al unei poziții anti-imigrație în interiorul Uniunii Europene, în timpul crizei migrației din 2015-2016, când un val masiv de refugiați și imigranți a trecut prin Balcani și Ungaria.

Între timp, Ungaria a adoptat legi restrictive împotriva refugiaților și imigranților și a refuzat să accepte cotele obligatorii ale UE pentru persoanele care ar primi azil, chiar cu prețul unei acțiuni în justiție din partea Bruxellesului.

 

Lasă un comentariu