Românii riscă să ajungă căpșunari la ei acasă

Distribuie pe:

Europarlamentarul PNL Daniel Buda a declarat, la Oradea, că 43% din terenurile agricole ale țării sunt cumpărate de cetățeni străini, românii ajungând, dacă nu se intervine legislativ, căpșunari la ei acasă.

„România are astăzi peste 43% din suprafața agricolă a țării în mâinile unor cetățeni străini. Noi suntem liberali, dar această problemă nerezolvată a României, pentru care este dată mereu ca exemplu negativ la nivel european, ține de siguranța națională. Pentru acest pământ strămoșii noștri au murit în războaie. Noi nu facem altceva astăzi decât să dăm aceste terenuri pentru nicio ciorbă la Paris. Și dacă nu vom interveni de îndată cu corectarea legislației în această direcție, în care am avut nenumărate discuții cu cei de la Comisia Europeană, înseamnă că România va deveni, în scurt timp, o țară în care românii vor fi transformați în căpșunari la ei acasă. Primii pe liste nu sunt din interiorul Uniunii Europene, fiind chinezi, libanezi ș.a.m.d. Dacă azi mai avem o alternativă în a consuma produse românești, produse de ai noștri, de mâine, în cinci, zece ani, ne putem trezi că nu vom mai putea consuma produse la prețurile de astăzi, ci la prețurile pe care vor dori ei", a spus, vineri, într-o conferință de presă, Daniel Buda.

Europarlamentarul i-a îndemnat pe cetățeni să consume produse românești, pentru a întări economia țării și a adresat mai multe apeluri publice către premierul Viorica Dăncilă și ministrul Agriculturii, Petre Daea. A solicitat, în primul rând, să se aloce resursele financiare pentru finalizarea cadastrării la nivel național (proces pentru finalizarea căruia sunt disponibile, din bugetul UE, 312,7 milioane de euro), precum și introducerea între prioritățile României, în perioada președinției Consiliului UE, în 2019, a promovării conceptului de fermă mică și mijlocie și a conceptului producției integrate, astfel încât fermele mici și mijlocii, foarte multe în agricultura din țară, să fie sprijinite consistent de UE.

Lasă un comentariu