LIPSA SOMNULUI ARE EFECTE DEVASTATOARE ASUPRA CREIERULUI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani în neuroștiință și psihologie de la Universitatea din California, citați de descopera.ro, explică efectele devastatoare ale lipsei somnului asupra creierului și a corpului uman.

„Ceea ce se știe deja este că lipsa somnului va împiedica creierul să își poată face amintiri noi, așa că atunci când nu dormim vreme îndelungată, căminul de memorie al creierului se închide și nu putem înmagazina noile experiențe. Nefiind capabili să creăm amintiri, am putea experimenta o senzație de amnezie.

De asemenea, lipsa somnului va duce la dezvoltarea unei proteine toxice în creier, care se numește beta-amiloid și care este asociată cu boala Alzheimer, deoarece această proteină toxică este curățată de sistemul nervos doar noaptea, în timpul somnului profund. Cu cât se acumulează o cantitate mai mare de beta-amiloid în creier, cu atât este mai mare riscul de a suferi de demență, pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Există efecte care reprezintă un real pericol și la adresa sănătății corpului uman. Printre ele se numără infertilitatea, în cazul bărbaților, creșterea riscului de cancer, a infarctului miocardic și a unui accident vascular cerebral.

În primul rând, știm că privarea de somn afectează sistemul reproductiv, că bărbații care dorm doar până la șase ore pe noapte au un nivel de testosteron egal cu cel al bărbaților cu un deceniu mai în vârstă. De asemenea, lipsa de somn afectează sistemul imunitar. După o singură noapte în care dormim doar 4 sau cinci ore, există o reducere de 70% a celulelor imunitare care luptă împotriva cancerului, numite celule natural killer (celule care ucid celulele tumorale sau pe cele infectate viral).

Acesta este unul dintre motivele pentru care persoanele care dorm foarte puține ore pe noapte au un risc crescut de a face cancer, respectiv cancer intestinal, cancer de prostată, precum și cancer de sân.

De altfel, legătura dintre lipsa de somn și cancer este atât de puternică încât, recent, Organizația Mondială a Sănătății a decis să introducă orice formă de muncă pe timp de noapte pe lista carcinogenelor. Cu alte cuvinte, acestea sunt clasificate drept locuri de muncă care pot induce cancer, din cauza unei întreruperi a ritmului de somn.

Lipsa de somn influențează și sistemul cardiovascular, deoarece știm că noaptea, în timpul somnului profund, ritmul cardiac scade, precum și tensiunea arterială. Dacă nu dormim suficient, nu avem parte de repornirea sistemului cardiovascular, așa că tensiunea arterială crește. Dacă dormim mai puțin de șase ore, crește riscul de a avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral mortal.

După 16 ore de activitate, începem să simțim deteriorarea psihică și deteriorarea fiziologică a corpului. După 19 sau 20 de ore, capacitatea mentală este și mai afectată. Așadar, după 16 ore nedormite, avem nevoie de aproximativ opt ore de somn pentru a repara daunele suferite", afirmă specialiștii americani.

Lasă un comentariu