LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

De neuitat va rămâne ziua de 21.02.2018, când, domnul Lazăr Lădariu, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber", a susținut la „Casa Iancului", expunerea cu tema: Suntem „Trei culori și-o singură ființă, românească".

Domnia sa ne-a creionat în câteva cuvinte cadrul general-istoric al Transilvaniei din timpul primului Război Mondial și mai apoi, cel în care s-a înfăptuit Marea Unire, după care, preț de o oră, ne-a citit și ne-a încântat cu fragmente din poezia patriotică a poeților vremii, români și moldoveni, deopotrivă, din acea perioadă, dar și poeți din Basarabia și Bucuvina care, mai aproape ca perioadă de noi, sunt încă trăitori în alte hărți.

A fost un regal de poezie patriotică din poeții: George Coșbuc, Octavian Goga, Vasile Alecsandri, Ienăchiță Văcărescu, Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Alexei Mateevici, Ioan Nenițescu, St. O. Iosif, Mircea Dem Rădulescu, etc., etc., cei care au pus în lungimea unui vers toată jalea, toată speranța, tot crezul lor că nația română va putea fi, odată și odată, una și de nedespărțit. Că oștirea română va da cuvenita vamă spre ceresc, pentru a însfinți pământul acesta cu jertfa de sânge a neamului. Că Basarabia și Bucovina, furate, prădate și umilite mereu, vor fi cândava una cu patria mamă. Că nicicând nu vom pieri dacă vom păstra limba și credința noastră strămoșească. Că acest neam românesc va renaște, mereu și mereu, doar prin jertfelnicie, pentru că locul lui este aici încă de la începutul lumii, în cuibarul veșniciei și al nemuririi, fiindcă el este sortit a fi sămânța cea înnoitoare a lumii.

Poeziile pe care domnul Lazăr Lădariu le-a citit, au fost poezii la temă, foarte bine alese, ele emoționând și înfiorând asistența, care l-a „întrerupt" de mai multe ori răsplătindu-l cu lungi și binemeritate aplauze . Păcat că expozeul Domniei sale n-a ținut mai mult, pentru că de puține ori avem ocazia să mai auzim poezie patriotică autentică, simțită și scrisă cu sufletul, uneori chiar trăită în tranșee, pe câmpul de luptă, cu arma în mână și cu inima pusă în palmele lui Dumnezeu. Am obținut totuși promisiunea de la domnul Lazăr Lădariu că Domnia Sa va continua acest ciclu de conferințe cu poeții amintiți și pe alte teme.

Domnul Ioan Berța, președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu" din Tg.-Mureș și domnul prof. univ. Adrian Moisoiu, fost deputat în Parlamentul României, au făcut interesante și binevenite completări, iar poeții dr. Marcoci Dorian, Silviu Rațiu și subsemnatul au citit poezii la temă din propriile creații.

Lasă un comentariu