UN NOU GUVERN ROMÂN SPRE A ÎNĂBUȘI JUSTIȚIA

Distribuie pe:

ÎN CIUDA AVERTISMENTELOR BRUXELLES-ULUI, LIVIU DRAGNEA, CONDUCĂTORUL PSD, URMĂRIT PENTRU CORUPȚIE, ÎȘI CONTINUĂ CRUCIADA ÎMPOTRIVA JUDECĂTORILOR.

PAUL COZIGHIAN - BUCUREȘTI

„UNIUNEA EUROPEANĂ. Va fi cel de-al treilea guvern în treisprezece luni. Așteptată să se constituie la începutul săptămânii viitoare, echipa Vioricăi Dăncilă, care va fi cea dintâi femeie care va guverna România, s-ar putea totuși să nu pună capăt instabilității guvernamentale,devenită cronică după accederea la putere a social-democraților din PSD, în decembrie 2016. Acest vals guvernamental se explică numai prin diversele tentative de reformă a justiției, pornite de către mai mulți înalți demnitari, în primul rând ai PSD, care doresc să scape de urmăririle pentru corupție, abuz de putere și deturnarea a zeci de milioane de euro. Bruxelles-ul și-a comunicat, chiar miercurea trecută, <<îngrijorarea>> sa, atenționând Bucureștiul că <<independența sistemului judiciar și capacitatea de a lupta eficient împotriva corupției - sunt- pietrele unghiulare ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene.>>

În ciuda mai multor avertismente, ultimele guvernări de la București au continuat, sub pretextul unei puneri în concordanță cu Curtea Constituțională a vreo șaizeci de articole ale Codului Penal, niște reforme ale căror principal beneficiar nu este altul decât conducătorul PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care ține în frâu partidul. Condamnat în anul 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală, Dragnea nu poate fi prim-ministru. Acum el este suspectat de deturnarea de fonduri destinate unor proiecte de infrastructură, pe când era șef al unui consiliu județean, între 2000 și 2012. El este judecat, de asemenea, într-o cauză distinctă, pentru <<abuz de putere>> într-o afacere cu funcții publice fictive. Liviu Dragnea riscă să meargă la închisoare, cu confiscarea averii, pentru a se acoperi un prejudiciu estimat la 27 de milioane de euro!

În aceste condiții, între puterea legislativă și magistrați bântuie confruntarea. Acum un an, zi de zi, după niște manifestații masive, guvernul a eșuat în momentul când a încercat să treacă la forță, cu scopul de a impune o ordonanță de urgență care urmărea deculpabilizarea anumitor infracțiuni pentru corupție. Dar, social-democrații nu renunță. Ministrul Justiției, dl Iordache, debarcat din funcție în acel moment, se regăsește câteva luni mai târziu în fruntea unei comisii parlamentare, pentru a trece prin Parlament o reformă încă și mai amplă, orientată spre limitarea drastică a independenței judecătorilor și a instrumentelor lor de investigație. Puterea politică caută, de asemenea, să-i pună sub presiune, obligându-i mai cu seamă să răspundă la niște anchete parlamentare și să-și dovedească probitatea morală. Aceste noi legi îngrădesc, de asemenea, puterile președintelui republicii, un adversar politic al PSD-ului, care se vede exclus din procedurile de numire a înalților magistrați și nu îi poate revoca decât o singură dată, lăsând astfel cale liberă nominalizărilor dorite de majoritatea parlamentară.

Pentru a deturna atenția publică, focalizată pe lucrările acestei «comisii Iordache», Liviu Dragnea îl face «să demisioneze» pe primul ministru, la sfârșitul lunii iunie 2017. El numește un al doilea guvern. Însă mai mulți miniștri sunt curând sub anchetă, în investigarea inițiată de parchetul anticorupție. Uniunea Europeană își manifestă și ea nemulțumirea. În octombrie 2017, acest al doilea premier face să demisioneze guvernul, sub nasul lui Dragnea.

ULTIMELE CARTUȘE

Este vorba de o frondă? Mai degrabă de o manevră, pentru că, în această vreme «comisia Iordache» își definitivează lucrările și impune să se voteze, în forță, de către Parlament, întregul pachet de legi care reformează Justiția, chiar înainte de Crăciun. Populația coboară din nou în stradă, în fiecare seară, în fața Parlamentului, în ciuda frigului și a ninsorii. Sâmbătă, 20 ianuarie, contestatarii erau aproape 50 000 în București.

Dragnea încearcă acum, încă o dată, să devină stăpân. El destituise și pe primul «său» ministru, fără a oferi vreo explicație, spre a o numi pe dna Dăncilă. «Am încredere în ea, spune dl Dragnea, deoarece este o persoană decentă, plăcută, care refuză disputele, extrem de comunicativă și foarte competentă. Ea nu s-a delimitat niciodată de inițiativele noastre de a îmbunătăți legile Justiției» Acest guvern, care va depune jurământul luni, este arhiplin de fideli ai lui Dragnea, pentru că timpul își arată presiunea. Conducătorul PSD trage ultimele sale cartușe. El înțelege să forțeze punerea în aplicare a noilor legi ale Justiției, în ciuda mesajelor alarmante de la Bruxelles și a riscurilor unei revolte populare mult mai viguroase, de această dată."

Lasă un comentariu