Oameni de seamă ai satului TOADER BUTA DIN DEDA

Distribuie pe:

Domnul Ricu Buta, așa cum este cunoscut în comunitate, este fiu al satului Deda, unul dintre „oamenii de seamă" ai acestei localități binecuvântate și cu nume de legendă de pe Valea Superioară a Mureșului. O viață de om a lucrat la CFR, împreună cu soția sa, fiind în slujba comunității și neprecupețind niciun efort atunci când a fost vorba despre a face ceva bun întru devenirea oamenilor.

S-a născut la data de 1 iunie 1952 în localitatea Deda, nr. 430, din părinții Gheorghe Buta (n. 1924) și Aurelia (n. 1926), gospodari de frunte în sat și cu origini adânc înfipte în istoria acestor locuri. Bunicul, protagonistului acestor rânduri, domnul Ioan Buta, a fost o perioadă primar în Deda, măcelar priceput, membru în Comitetul de construcție a clădirii Primăriei Deda și a actualului Liceu Tehnologic „Vasile Netea", iar bunica acestuia, Carolina, născută Pagubă, de origine din Bistra Mureșului, a fost o femeie calculată, harnică, bună gospodină, de asemenea, dintr-o familie de „oameni de seamă" ai comunității de pe Mureș.

A făcut școala la Deda, fiind unul din cei 35 de absolvenți ai promoției anului 1971 a liceului din localitate, coleg de clasă cu semnatarul acestor rânduri. După rânduiala vremii, băieții care absolveau liceul și nu intrau la facultate erau încorporați imediat, iar cei care luau admiterea își satisfăceau stagiul militar după terminarea facultății. Așa s-a făcut că domnul Ricu Buta a

fost încorporat la Unitatea 616 Securitate Brașov, lăsându-se la vatră cu gradul de sublocotenent. Deși a fost curtat să rămână cadru militar, nu s-a întâmplat acest lucru, deoarece avea o datorie față de părinții săi, față de gospodăria din Deda, pentru a duce mai departe tradiția familiei. După terminarea stagiului militar (1975) a făcut Școala de Impiegați de Mișcare (IDM) la Brașov, devenind ceferist și fiind repartizat la stația CFR Deda, unde a lucrat în domeniul în care a fost pregătit, până în anul 1978. Atunci s-a transferat la stația CFR Târgu-Mureș, pe motivul întregirii familiei, soția sa, Gafina, lucrând tot în domeniul transporturilor feroviare, la Agenția de Voiaj CFR Tg.-Mureș. În anul 1980 a absolvit cursul postliceal de operator regulator de circulație, drept pentru care a fost repartizat să lucreze în acest domeniu la Târgu-Mureș, muncă pe care a desfășurat-o cu pasiune și devotament până în anul 1995, timp de 14 ani. După această dată, a urmat stagiile de șef de stație în orașul Brașov, fiind numit instructor stație CFR în Deda. În 2000 a fost avansat în funcția de revizor cu siguranța circulației, având atribuții de control pe sectorul Reghin - Sfântu-Gheorghe. Fiind angajat în grupa I de muncă, a fost obligat să se pensioneze anticipat în anul 2004, chiar atunci când nu ar fi dorit. Era o perioadă puțin mai grea din punct de vedere financiar, deoarece băieții pe care îi avea erau în ultimul an de facultate, soția se pensionase în 2003, iar unul dintre băieți frecventa în paralel o a doua facultate. Toate au trecut și s-au terminat cu bine, așa cum trebuia.

În plan familial s-a realizat frumos, a avut și are o viață frumoasă. S-a căsătorit în anul 1977 cu domnișoara Gafina Vancu, colegi de clasă și de bancă în timpul liceului. Ea provine dintr-o familie importantă a localității Deda, tatăl ei fiind în perioada interbelică, alternativ cu alți „oameni de seamă" ai localității, primar și notar. A lucrat la Agenția de Voiaj CFR Târgu-Mureș o viață întreagă, dăruind familiei doi feciori gemeni: Neluțu și Ovidiu, ambii cu studii superioare și stabiliți în Târgu-Mureș. Sunt căsătoriți, lucrează la E.ON și au fiecare câte doi copii: Ana și Sara (copiii lui Neluțu), Anastasia și Ștefan (copiii lui Ovidiu), spre bucuria și satisfacția bunicilor.

În perioada de după Revoluția din Decembrie 1989, domnul Toader Buta s-a implicat și în viața politică a localității Deda, reușind să fie membru, din partea PNȚCD, în Consiliul Local Deda, în mandatul 2000-2004. Ca realizări în activitatea de consilier se pot aminti: modernizarea clădirii Primăriei Deda, repararea drumurilor, crearea condițiilor dintre cele mai bune pentru funcționarea școlilor de pe raza comunei, întreținerea rețelei de apă potabilă etc.

A fost, este și va rămâne un „om de seamă" al comunității dedene, un familist desăvârșit, un om de omenie.

Lasă un comentariu