Din ciclul „România fascinantă" Liber cu drujba, în pădurile virgine!

Distribuie pe:

Potrivit, probabil, principiului „perseverare diabolicum", senatorii patriei au mai meșterit o măreață pravilă, dedicată binelui public și fericirii nației: după ce au decis că n-are rost (dacă nu cumva e de-a dreptul contraindicat) să arborăm drapelul național pe străzi, de 1 Decembrie, aleșii au decis, deunăzi, că se poate intra cu drujba și cu toporul în pădurile virgine și în ariile protejate. Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari PSD, ALDE și UDMR, fiind adoptat cu largă și generoasă majoritate de voturi. Inițiatorii (bravo, bravo!) au avut în vedere, printre alte obiective majore, sănătatea oamenilor și a animalelor. (Înduioșător. Ni s-au umplut ochii de lacrimi de recunoștință.)

Iată, așadar, una din noile prevederi ale Legii nr. 51/2006 a serviciilor de utilități publice, ediție revăzută și adăugită: „Scoaterea definitivă și ocuparea temporară a terenurilor din fondul național necesare realizării, dezvoltării, întreținerii și modernizării sistemelor de utilități publice în vederea asigurării securității și sănătății oamenilor și animalelor este permisă inclusiv pentru suprafețele cuprinse în zona de protecție strictă, zona de protecție integrală și zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, rezervații naturale, precum și pentru suprafețele incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și quasivirgine din România ori care întrunesc criteriile și indicatorii pentru includerea în Catalog". Ocuparea fondului forestier urmează să aibă loc cu titlu gratuit, dacă este proprietate publică, și la înțelegere cu proprietarul, dacă este proprietate privată.

Ca un făcut, senatorii au adoptat această nobilă decizie exact în ziua în care Polonia a fost condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru încălcarea legislației europene privind protejarea siturilor naturale, prin ordonarea de defrișări în pădurea Bialowieza, una dintre ultimele păduri virgine din Europa. (Încă din noiembrie 2017, justiția europeană amenințase Polonia cu o penalizare de cel puțin 10.000 de euro pe zi dacă nu va înceta „imediat" defrișările, notau, la vremea respectivă, agențiile de presă).

La noi, însă (ca la nimeni, în general), lucrurile stau cu totul altfel: inițiatorii au explicat cum că noua prevedere era (absolut) necesară pentru „sprijinirea comunităților locale cu asigurarea unor servicii comunitare la nivelul secolului XXI". Desigur, în rest, comunitățile locale au de toate (școli cu buda în fundul curții, hârtoape prin care sunt hurducați morții până la cimitir, sate fără „buleftrică" etc. și etc.)

Așteptăm cu încredere alte și alte trăsnăi din partea legislativului iubit! (sursa foto: infopuls.ro)

 

Lasă un comentariu