Niciun om al străzii nu rămâne… pe stradă!

Distribuie pe:

Aproximativ 150 de oameni ai străzii sunt adăpostiţi, în această perioadă, la Centrul Social din Târgu-Mureş, ne informează dl Székely István, şef serviciu. În cadrul aşezământului, oamenii beneficiază de condiţii de minim confort - căldură, haine curate, condiţii pentru igiena corporală, ceai, hrană rece, precum şi de consultaţii medicale şi consiliere socială, psihologică şi profesională.

Ca şi în anii anteriori, precizează şeful Centrului, municipalitatea se străduieşte să facă faţă situaţiei generate de condiţiile meteo extreme, încât niciun om al străzii să nu rămână fără adăpost. (Nu au fost înregistrate cazuri de deces prin hipotermie.)

Centrul Social, situat pe strada Rozmarinului nr. 36 aparţine Direcţiei Serviciului Public de Asistenţă Socială a Municipiului Târgu-Mureş (SPAS) şi a fost înfiinţat în anul 1998, ca azil de noapte, instituţie de binefacere de interes local. În urma obţinerii mai multor finanţări, azilul s-a extins, şi-a mărit capacitatea şi calitatea serviciilor, transformându-se în actualul Centru Social, menit a găzdui, pe o perioadă determinată, persoane fără adăpost, cu ultimul domiciliu în Târgu-Mureş. În cazuri speciale, însă, oferă, temporar, servicii şi unor persoane din alte localităţi.

Dat fiind efectul de uzură, în cadrul Centrului sunt efectuate în permanenţă lucrări de renovare, curăţenie, întreţinere, reabilitare şi modernizare. Numai la finele anului 2014 au fost efectuate reparaţii interioare în valoare de aproape 100.000 de lei, iar anul trecut, în cadrul unui proiect cu finanţare din fonduri europene, a fost realizată reabilitarea termică a imobilului şi înlocuită întreaga instalaţie electrică, alte lucrări de modernizare urmând a fi realizate pe parcursul acestui an, cu îndeplinirea procedurilor prevăzute de legislaţia în vigoare.

Pe de altă parte, de-a lungul timpului, în urma demersurilor conducerii, situaţia socio-profesională a unor asistaţi s-a îmbunătăţit sau a fost rezolvată: unii au fost plasaţi în muncă, alţii au fost internaţi în centre de îngrijire şi asistenţă sau în cămine de pensionari, li s-au întocmit acte de identitate ori au fost încadraţi în grad de handicap /invaliditate, după caz, unul dintre scopurile urmărite fiind resocializarea şi integrarea profesională a persoanelor fără adăpost, au arătat surse din cadrul conducerii SPAS.

Din păcate, ne-au precizat interlocutorii, la nivelul întregii ţări, serviciile de specialitate se confruntă cu refuzul multor persoane de a se lăsa conduse şi adăpostite la centrele de asistenţă socială, deşi se află în situaţii de maximă vulnerabilitate, respingând, în dezavantajul propriu, un minim set de reguli comportamentale.

Lasă un comentariu