Crizele economice, prezise de... numărul de femei însărcinate!

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu realizat de Biroul Naţional de Cercetări Economice din Statele Unite ale Americii, înaintea ultimelor trei recesiuni economice, numărul de naşteri a început să scadă cu cel puţin şase luni înainte ca economia să înceapă să se contracteze.

„În timp ce studii anterioare au arătat cum ratele natalităţii urmăresc ciclurile economice, recenta cercetare este prima care arată că scăderea fertilităţii este un indicator important pentru prezicerea recesiunilor.

Este izbitor faptul că scăderea sarcinilor a fost evidentă dinainte de recesiunea care a venit după criza financiară din 2007, din moment ce, în mod tradiţional, s-a spus că această criză a fost greu de prezis. Niciunul dintre experţi nu a văzut că vine criza şi, în primele luni, mulţi lideri de afaceri erau convinşi că economia se descurcă bine.

De fapt, statisticile privind fertilitatea au arătat o poveste diferită. Numărul de concepţii din SUA a crescut uşor între prima jumătate a anului 2006 şi prima jumătate a anului 2007. Dar rata anuală de creştere a devenit negativă în al treilea trimestru al acelui an, când indicii bursieri americani încă atingeau maximele istorice, şi cu şase luni înainte de o scădere similară a producţiei economice.

Analiza a folosit date privind cele 109 milioane de naşteri din SUA, în perioada 1989 - 2016, pentru a examina modul în care ratele fertilităţii s-au schimbat în ultimele trei cicluri economice - la începutul anilor 1990, la începutul anilor 2000 şi la sfârşitul anilor 2000. Au fost descoperite modele similare în toate cele trei cazuri. O modalitate de a ne gândi la acest lucru este că decizia de a avea un copil reflectă adesea nivelul de optimism faţă de viitor.

Echipa de cercetare a constatat că scăderea naşterilor prezice recesiuni în avans faţă de mulţi indicatori utilizaţi în mod obişnuit, cum ar fi încrederea consumatorilor, nivelurile de incertitudine şi achiziţiile de articole mari, cum ar fi maşinile de spălat şi autoturismele.

Corelaţia dintre naşteri şi recesiuni nu este, însă, perfectă.

Ar putea fi dificil, în practică, să determinăm dacă o scădere cu un sfert a concepţiilor semnalează într-adevăr o recesiune viitoare.

În acest studiu, nu este pentru prima dată când au fost propuşi pentru a măsura performanţa economică indicatori neobişnuiţi. Încă din anii 1920, s-a sugerat că lungimea fustelor femeilor a urmărit performanţa pieţei bursiere - în creştere şi în scădere în tandem.

De asemenea, Estée Lauder, Leonard Lauder au propus un index al rujului, în 2001, susţinând că achiziţiile de produse cosmetice au fost corelate invers cu starea de sănătate a economiei. Recesiunea din 2008 a dat naştere la indicele de cravate, ale căror vânzări cresc, deoarece angajaţii se tem pentru locul de muncă.

Alan Greenspan, fostul şef al Rezervei Federale a Statelor Unite, a urmărit vânzările de lenjerie de corp pentru bărbaţi, despre care a spus că au scăzut la începutul recesiunii, deoarece bărbaţii au întârziat să cumpere lenjerie de corp nouă în perioadele economice dificile.

Este posibil ca ratele de natalitate să scadă în timpul recesiunilor din cauza creşterii numărului de sarcini care se termină prin întrerupere sau avort spontan", se arată în studiul citat de adevarul.ro.

Lasă un comentariu