COPIII ŞI RISCURILE LA CARE ÎI EXPUNE TELEFONUL MOBIL

Distribuie pe:

Specialistul în psihologia copilului şi adolescentului, Lenke Iuhoş, citat de de descopera.ro, atrage atenţia că telefonul mobil a devenit pentru copii un surogat al familiei şi al prietenilor, iar lipsa de interacţiune directă poate avea efecte asupra vocabularului activ, fiind restrânsă astfel capacitatea de comunicare verbală, nonverbală şi paraverbală.

„Cu orice oră în plus petrecută cu telefonul în mână, sistemul nervos se acomodează perfect la lumea formată, o lume în care, printr-o simplă atingere, copiii o schimbă de pe ecran după bunul lor plac, ceea ce provoacă, în timp, lipsa de răbdare, scăderea capacităţii de ascultare şi analiză, a capacităţii de a ţine cont de reguli şi a capacităţii de concentrare.

În schimb, lumea din telefon, care se schimbă din secundă în secundă, îi provoacă stări de impulsivitate, ceea ce îi provocă dificultăţi în perioadele de colaborare cu cei din jur. Cu cât copilul se află la vârsta în care trebuie integrat în comunitate, automatismele create de dependenţa de telefonul mobil se vor răsfrânge nu doar la capitolul comunicare şi cooperare, ci mai ales la capitolul de încredere în sine, inteligenţă emoţională şi dezvoltare la un nivel inferior vârstei etc.", explică psihologul Lenke Iuhoş. În acelaşi timp, psihologul prezintă riscurile frecvent întâlnite la copiii dependenţi de telefonul mobil, şi anume:

Limitează creativitatea - Creativitatea ne ajută să supravieţuim în situaţii limită, iar această calitate prinde rădăcini de la vârste fragede. Părinţii ar trebui să le stimuleze mult mai mult această aptitudine, astfel încât să fie mai creativi cu lumea palpabilă, să poată să reacţioneze eficient la pericolele sociale şi să transforme, prin puterea gândului, a cuvântului şi a acţiunii, lumea din jur într-un loc mai bun.

Dacă toate acestea sunt înlocu-ite doar cu folosirea în exces a telefonului mobil, copilul îşi va trăi scenariile doar în creier, astfel că dezvoltarea creativităţii se va produce doar la nivel cognitiv, nu va fi transpusă şi în viaţa reală. Copilul care este trimis să se joace cu copii de vârstă apropiată va fi un copil descurcăreţ, va simţi pericolul, va reacţiona chiar neaşteptat de matur la orice schimbare.

Jocurile îi ajută să prelucreze fără niciun efort frustrările, supărările acumulate, prin joc scapă şi de stresul evenimentelor zilnice. Copilul creativ e capabil să discearnă între ce este şi ce nu este important pentru el, are o listă sănătoasă de priorităţi, ştie să asocieze cauza cu efectul şi astfel devine mai curajos.

Provoacă insomnii cronice - Testarea lumii prin telefon este tentantă, dar este un factor perturbator pentru copil, pentru că îl ţine treaz până la ore târzii. Când sunt pe punctul de a adormi, primesc o notificare pe Facebook, sinapsele sunt puse din nou în funcţiune, iar în timp apar insomniile cronice. Fiind stimulaţi de multele notificări pe care le pot primi, mintea este într-o permanentă alertă, melatonina scade, şi nu se poate relaxa pentru a produce starea de somnolenţă. Chiar dacă va reuşi într-un final să adoarmă, somnul copilului va fi sacadat, nu va fi destul de odihnitor, iar toate aceste efecte se pot observa din activităţile de dimineaţă.

De asemenea, trezirea în timpul somnului este efectul unor factori psihologici: anxietate puternică, frici, depresie, reacţii agresive oprite în timpul zilei. Oboseala creşte probabilitatea convulsiilor de noapte, iar reducerea utilizării telefonului în orele de seară creşte eficacitatea somnului adânc.

Indirect, este cauza obezităţii - Confortul dat de sedentarism aduce cu el, în timp, dereglări în greutate. Copiii care se joacă în mod regulat pe aplicaţii, au abilităţiile motorii mai reduse în ceea ce priveşte fineţea şi exactitatea, nu dobândesc abilităţile de bază pe care le pot experimenta prin alte jocuri tradiţionale, cum ar fi jocul cu plastelina.

Mişcarea ajută la conştientizarea corpului, iar copiii îşi vor dezvolta atenţia asupra propriului lor corp şi vor avea în vedere grijă faţă de ceilalţi. O viaţă mai activă pentru copii este şi un factor pozitiv în atingerea unor rezultate academice optime, dar şi a unei vieţi sociale benefice integrării lui. Confortul telefonului provoacă obezitate, mai ales că prin sedentarism creşte dorinţa de a mânca mai des şi haotic, astfel încât organismul se obişnuieşte cu acel regim de viaţă.

Li se recomandă părinţilor să introducă în programul de activităţi al copilului, nu doar jocuri consumatoare de timp, ci mai ales jocuri consumatoare de energie, precum alergatul, fotbalul, plimbările prin parc, drumeţiile pe munte.

Distruge relaţia părinte - copil Copilul reflectă exact modul în care ne comportăm noi cu el. Părintele care utilizează des telefonul e perceput ca un părinte ocupat, care nu are timp de copil. Copilul va face acelaşi lucru: se va refugia, se va calma în lumea dată de telefon. Îl va folosi ca o metodă de respingere, când va fi chemat la masă, la teme, să se îmbrace, şi va refuza să le comunice părinţilor problemele cu care se confruntă.

Copilul va găsi mult mai repede răspunsuri pe internet, va primi mult mai repede şi mai uşor aprecieri, stimulente emoţionale, prin prezenţa iconiţelor de pe ecranul telefonului mobil decât de la părinte. Nu este vorba ca părinţii să nu folosească deloc telefonul mobil, însă trebuie să reducă utilizarea lui, mai ales atunci când nu sunt urgenţe. Părinţii trebuie să petreacă mai mult timp cu copiii lor, astfel încât să îi ajute să devină adulţi echilibraţi.

 

 

Lasă un comentariu