Agricultura ecologică - prea puţin cunoscută

Distribuie pe:

Agricultura ecologică câştigă şi printre români tot mai mulţi adepţi, mai ales că a apărut un segment important de consumatori dispuşi să plătească în plus pentru produse agricole obţinute „fără aportul chimiei". Acest tip de agricultură în cultura mare, pomicultură, legumicultură, implică producţii mai mici şi de o calitate comercială mai scăzută. Totuşi, există soluţii pentru îngrăşatul solului, combaterea buruienilor şi insectelor dăunătoare, soluţii naturale, sau compuşi chimici care nu interacţionează cu plantele.

Comisia Europeană, prin regulamentele sale, a aprobat o serie de substanţe chimice biodinamice permise în agricultura ecologică. Aceste produse sunt obţinute, în mare parte, din plante sau produse animale. Pentru tratarea rănilor la pomii fructiferi se poate utiliza ceara de albine. Extractele din crizanteme, din categoria piretrinelor, se pot utiliza în combaterea insectelor. Uleiurile vegetale se pot folosi în combaterea acarienilor, lemnul amar, fero-monii pot fi utilizaţi în formarea capcanelor. Dintre substanţele chimice este permisă utilizarea celor pe bază de cupru. Hidroxidul de calciu, diatomitul, nisipul cuarţos pot fi utilizate ca insecticide sau fungicide. În afară de substanţele amintite, pot fi utilizate combinaţiile de culturi care să ducă la dispariţia unor dăunători. De exemplu, alungarea Gândacului de Colorado din culturile de cartof prin utilizarea crizantemelor. Gălbenelele cultivate în apropierea roşiilor, ardeilor, salatei, verzei sau sfeclei alungă cea mai mare parte dintre dăunători şi inhibă dezvoltarea unor specii de buruieni. Oţetul poate fi folosit cu success în combaterea buruienilor, prin pulverizarea pe frunzele buruienilor. Efectul este sigur şi rapid. Un pesticid excelent, cu spectru larg, este hreanul. Se poate utiliza ca insecticid sau antifungic. Plantele se stropesc cu ceai de hrean, format din 12 litri de apă clocotită în care se pune o rădăcină mare de hrean, tăiată în bucăţi, şi cca 100 grame de ardei iute uscat sau 400 grame de ardei iute verde. Usturoiul este un excelent produs antibacterian şi antifungic. Plantele se stropesc cu o soluţie formată din 10 litri de apă, în care s-au adăugat 10-15 căpăţâni de usturoi. Contra afidelor se poate folosi ceaiul din coji de citrice. Un litru de apă clocotită se toarnă peste coaja provenită de la trei fructe. După 24 de ore se strecoară şi se stropesc plantele. O barieră de neîntrecut pentru insectele târâtoare este zaţul de cafea. După ce s-a răcit, zaţul se presară împrejurul plantelor pe care dorim să le protejăm, zaţul este şi un excelent îngrăşământ. Zeama de urzici, de asemenea, este un bun insecticid folosit în pomicultura ecologică.

Lasă un comentariu