Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează - Risipa de alimente, în atenţia Comisiei Europene

Distribuie pe:

Comisia Europeană are în vedere domeniul de aplicare a noii propuneri de promovare a economiei circulare, care prevede inclusiv acţiuni de prevenire şi combatere a risipei alimentare.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt membri în cadrul grupului de lucru ,,EU Platform on Food Losses and Food Waste" - platformă creată la nivelul Comisiei Europene. Având în vedere faptul că risipa alimentară este o problemă care are implicaţii la nivel social, economic, ecologic şi politic, prevenirea acesteia a fost identificată ca un domeniu prioritar în UE.

Astfel, Comisia a instituit Platforma dedicată prevenirii deşeurilor alimentare, scopul acesteia vizând sprijinirea tuturor actorilor implicaţi în cadrul lanţului alimentar, prin definirea măsurilor necesare de evitare a risipei alimentelor, prin schimbul de bune practici şi evaluarea progreselor înregistrate în timp.

Prin intermediul pachetului de economie circulară, Comisia îşi propune modificarea şi completarea legislaţiei privind deşeurile (modificarea Directivei de mediu UE 98/2008), prin introducerea noţiunii de deşeuri alimentare. Platforma se bazează pe activitatea grupurilor de experţi şi este stabilită de Uniunea Europeană. Aceasta poate oferi consiliere cu privire la acţiunile la nivelul UE de prevenire a risipei şi reducerea deşeurilor alimentare, cât şi facilitarea schimbului de bune practici.

În scopul elaborării unui ghid voluntar, Comisia Europeană a lansat un draft de material privind monitorizarea risipei de alimente la nivelul UE şi a invitat statele membre să transmită punctele de vedere referitoare la acest document. În vederea formulării unui punct de vedere naţional, MADR invită cetăţenii, organizaţiile şi autorităţile publice să îşi aducă contribuţia la acest material.

Informaţii suplimentare despre acţiunile COM referitoare la risipa de alimente pot fi găsite accesând https://ec.europa.eu/food/safety/food-waste/good-practices-en.

Având în vedere cele mai sus menţionate, precum şi necesitatea realizării unui cadru legislativ naţional funcţional pentru reducerea risipei alimentare, MADR aşteptă contribuţiile dumneavoastră până în 2 martie 2018, pe adresa de e-mail politici.indalim@madr.ro.

Au fost depistate produse de protecţia plantelor neconforme din punctul de vedere al conţinutului de substanţă activă.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, că a depistat produse de protecţia plantelor neconforme din punctul de vedere al conţinutului de substanţă activă.

Având în vedere că în perioada următoare se va deschide sezonul de tratamente fitosanitare la culturile agricole, Autoritatea Naţională Fitosanitară a organizat echipe de control la depozite şi unităţi fitofarmaceutice, de unde a prelevat probe şi le-a transmis spre analiză către laboratoarele de profil, astfel încât toţi deţinătorii de terenuri să poată beneficia de produse omologate de cea mai bună calitate.

Prin urmare, din 47 de probe de erbicide analizate, opt dintre acestea au fost neconforme din punctul de vedere al conţinutului de substanţă activă. Totodată, au mai fost depistate raticide, a căror substanţă activă nu este omologată.

În urma acestor activităţi au fost aplicate sancţiuni conform art. 31 din OG 4/1995 privind comercializarea şi utilizarea pesticidelor.

De aceea, în situaţia în care producătorii agricoli intenţionează să achiziţioneze produse de protecţia plantelor, aceştia sunt sfătuiţi să se adreseze oficiilor fitosanitare în a căror rază îşi desfăşoară activitatea, pentru a solicita toate informaţiile necesare despre firma care urmează să furnizeze produsele solicitate.

Lasă un comentariu