Grija, colonia şi... mândria

Distribuie pe:

„ÎN COLONIA PENITENCIARĂ DE LA PERIPRAVA, BRAVII NOŞTRI PREOŢI, MARTIRII NOŞTRI, OFICIAU SFÂNTA LITURGHIE, FOLOSIND O BATISTĂ PE CARE ZUGRĂVISE UN EPITAF FOLOSIT ÎN CHIP DE ANTIMIS ŞI DOUĂ ICOANE. SE MAI FOLOSEA UN PENAR MIC, ÎN CARE SE PĂSTRA SFÂNTA ÎMPĂRTĂŞANIE PENTRU BOLNAVI ŞI MURIBUNZI. ŞI TOTUŞI, AZI SUNT BISERICI CU PUŢINI CREDINCIOŞI...".

Costion Nicolescu, cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, doctor în Teologie la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge" din Paris. Este profund cunoscător al credinţei şi tradiţiei naţionale. A publicat, între altele, volumele: „Bucuria convorbirii", „Elemente de teologie ţărănească", „Riscul de a fi ortodox", „Cine se teme de Biserică", „Teologul în cetate - Părintele Stăniloaie şi aria politicii". A scris numeroase articole şi studii în diferite publicaţii şi a realizat emisiuni de radio şi televiziune cu tematică culturală şi religioasă. Este autor de citate: „RĂUL POATE FI ÎNVINS PRIN IUBIRE".

***

„Îngâmfarea (mândria) a fost întâiul păcat al omului; această substituire a omului în locul lui Dumnezeu a fost pricina căderii lui",

Maria Montessori (1870-1952), medic, pedagog italian, care a creat o metodă specială de educare a copiilor foarte tineri, Metoda Montessori, înfiinţând peste tot în lume şcoli care aplicau metoda sa. A fost una din primele femei din Italia care a absolvit facultatea de medicină la Universitatea din Roma. A devenit cunoscută în toată Europa şi în întreaga lume, generând zeci şi zeci de şcoli cu numele ei. A călătorit foarte mult, supervizând şcolile care-i purtau numele, scriind şi ţinând conferinţe.

***

„Dacă poţi să-L iubeşti pe Dumnezeu, nu vei mai avea nicio grijă".

Ma Anandamayi (1896-1982) Prezenţa sa, surâsul, sfaturile, felul ei de a fi, făceau parte din învăţătura pe care o dăruia discipolilor săi. Tot timpul în preajma sa domnea o atmosferă miraculoasă de sublimă puritate. Dar să poţi ajunge lângă ea nu era o simplă conjunctură, ci chiar o Graţie Divină. Ea spunea că Dumnezeu este peste tot, că totul se naşte din El, şi că El există în tot ce ne înconjoară; totul este creaţia Sa. Dumnezeu ne oferă necondiţionat libertatea de a acţiona. „Dumnezeu există şi este mai mic decât tot ce poate fi mic, şi mai măreţ decât ce poate fi măreţ".

***

P.S. „TINERILOR! Fiţi supuşi celor bătrâni şi toţi în legăturile voastre să fiţi împodobiţi cu smerenie" (I Petru 5,5).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu