ARTA DEASUPRA TIMPURILOR SANDRO BOTTICELLI (1 martie 1444, Florenţa - 17 mai 1510, Florenţa)

Distribuie pe:

Sandro Mariano di Vanni Filipepi - cunoscut drept pictorul Sandro Botticelli, s-a născut la 1 martie 1444 sau 1445 (în funcţie de diferenţa de calendar), în Florenţa (Italia). Viitorul pictor era cel de-al optulea, copil al lui Mariano di Vanni Filipepi, de meserie tăbăcar, locuind în preajma mănăstirii Santa Maria Novella. În 1447, tatăl lui Botticelli declara la cadastru că fiul său, Sandro, are 2 ani. Familia sa avea o stare materială precară. Tot părintele său declara, în 1458, că are 61de ani, că fiul său Giovanni - de profesie cămătar - are 33 de ani, fiul al doilea - Antonio, aurar - are 28 de ani, un alt fiu - Simone, viitorul cronicar Savona Rolian - are 14 ani, şi Sandro are 13 ani, „învaţă a citi şi are o sănătate cam şubredă". În realitate, Sandro Botticelli nu învăţa carte, el era ucenic în atelierul fratelui său, Botticello, pentru a învăţa meseria de aurar.

În 1456, Botticelli face ucenicia în atelierul ilustrului Fra Filippo Lippi, apoi va frecventa un timp atelierul pictorului Andrea del Verrocchio, unde îl întâlneşte pe Leonardo da Vinci. În 1470, când împlineste 25 de ani, documentele vremii atestă existenţa unui atelier personal, unde pictorul Sandro Botticelli lucrează împreună cu ucenicul său, tânărul Filippino. Aici apare prima sa lucrare  - ,,La Fortezza". Peste doi ani, se va înscrie în organizaţia pictorilor florentini „Sfântul Luca" şi, datorită lucrărilor sale (aprecieri datorate Familiei de Medici), el devine unul din marii pictori ai Florenţei. O altă lucrare a pictorului este imaginea „Juditei", de la Muzeul Uffizi, care exprimă originalitatea sa şi îl defineşte ca unul din cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor. Acum apar primele lui capodopere: „Primăvara", „Închinarea magilor" (Muzeul Uffizi), „Pallas şi Centaurul", „Portretul lui Galiano de Medici", „Portret de tânăr" (se află în Palatul Pitti, din Florenţa), care, de fapt, este un autoportret de tinereţe al lui Botticelli. În opera ,,Închinarea magilor", de asemenea, a fost identificat autoportretul artistului (un detaliu, cum ar fi partea inferioară a feţei, îndeosebi bărbia).

În 1473, Botticelli pictează „Sfântul Sebastian" (Muzeul Dahlem). În Arhivele Catedralei din Pisa, în Cronica intitulată ,,Amintiri din anii 1469-1475", este menţionat faptul că pictorul Sandro Botticelli a venit în oraşul Pisa pentru a studia locul unde urma să picteze la o comandă (a forurilor bisericeşti din Pisa). Botticelli ar fi pictat o probă, primind 130 lire de aur şi 10 parale, dar, în final, nu i-a fost încredinţată lui comanda, fresca de probă fiind  distrusă în 1583. În 1480, Botticelli pictează, la Biserica Ognissanti, imaginea Sfântului Augustin. În 1481, tatăl său declara la cadastru: „Sandro di Mariano e pictor, în vârstă de 33 de ani, şi lucrează acasă când doreşte".

În 1482, părintele său moare şi este înhumat la Ognissanti. Botticelli este invitat la Roma, împreună cu Ghirlandaio, Perugino, Piero Pollainolo, să picteze frescele Capelei Sixtine şi să decoreze Sala Priorilor din Palazzo della Signoria. Lucrarea nu a mai fost executată, doar Ghirlandaio l-a pictat pe „Sfântul Zenovie", lucrare care s-a păstrat.

În 1485, Botticelli pictează ,,Madona între cei doi Sfinţi Ioan" (se află la Berlin, în Muzeul Dahlem), lucrare destinată altarului Capelei Bardi de la Santo Spirito. Realizează, apoi, frescele de la „Chiasso Macerelli" (Paris, Luvru), comandate pictorului, cu ocazia nunţii lui Lorenzo Tornabuoni cu Giovanna degli Albizi.

În 1491, cu ocazia unui concurs organizat pentru faţada Domului din Florenţa, pictorul Sandro Botticelli este invitat, împreună cu Lorenzo di Credi, Perugino, Ghirlandaio şi Alessio Baldovinetti, să examineze cele 11 proiecte primite şi să-şi dea verdictul. În 1492, moare Giovanni (fratele pictorului) şi este înhumat la Ognissanti. În 1493, fratele pictorului, Simone, întors de la Neapole, se stabileşte în casa lui Sandro şi va trăi alături de el până la sfârşitul vieţii.

Botticelli pictează, în 1496, ,,Sfântul Francisc" (lucrare care a dispărut), apoi este invitat să picteze Villa di Castello a lui Lorenzo di Pier Francesco de Medici. În 1498, pictează ,,Naşterea Mistică" (aflată la Londra, National Gallery). Este invitat, în 1504, de Comisia de conducere a lucrărilor Domului, împreună cu alţi pictori, să opinieze pentru un loc unde să fie aşezat ,,David" al lui Michelangelo.

La 17 mai 1510, pictorul Sandro Botticelli se stinge din viaţă, la Florenţa, şi este înhumat la Biserica Ognissanti (unde sunt înhumaţi şi ceilalţi membri ai familiei).

Foto: Primăvara - SANDRO BOTTICELLI

Lasă un comentariu