În cursa pentru Premiul Oscar se află şi două filme inspirate de numita Operaţiune „Dynamo", eveniment crucial al celui de-Al Doilea Război Mondial, în cadrul căruia peste 330.000 de soldaţi au fost evacuaţi, din Franţa, spre coastele engleze, eveniment considerat drept „miracol", pentru succesul nesperat.
Sute de soldaţi aliaţi erau încercuiţi, în anul 1940, la Dunkerque, de armata nazistă, cea care cucerea ţară după ţară, pe acea plajă franceză jucându-se viitorul Europei. Mare îngrijorare pentru soldaţii blocaţi, pentru soarta lor, la Londra, depindea de Winston Churchill, abia numit prim-ministru.
Un eveniment cam necunoscut, într-o vreme, chiar în Franţa, eveniment în cadrul căruia au fost evacuaţi 330.000 de soldaţi, majoritatea britanici, dar şi francezi şi canadieni, spre coastele engleze. Un succes nesperat. Din păcate, Operaţiunea „Dynamo" a dispărut din manualele şcolare franceze, din „cauza spiritului de la Vichy, care încă planează asupra acestor evenimente".
O epopee petrecută în oraşul din nordul Franţei, cu acea oroare şi vulnerabilitate a soldaţilor, avansând în apă pentru a încerca să se salveze şi să se îmbarce pe navele engleze, sub tirul armatei germane. Churchill uneşte naţiunea în războiul împotriva lui Hitler.
Un film despre supravieţuire, într-un moment în care, Churchill a avut, şi inspiraţie, şi dreptate, şi responsabilitate, în decizia „de a rezista valului de fascism". Guvernul britanic a reachiziţionat sate de mici ambarcaţiuni civile, într-un moment în care feriboturile, vasele de pescuit şi alte nave mari erau ţinte uşoare pentru avioanele germane. Din cele 848 de nave, 235 au fost scufundate de aviaţia nazistă, însă, soldaţii, cea mai mare parte din cei 330.000, au putut fi salvaţi.
După acea victorie, Churchill ţinea acel celebru, scurt discurs, pentru a pregăti Marea Britanie de luptă: „Ne vom bate pe plaje. Ne vom bate pe terenuri de debarcare. Ne vom bate pe câmpuri şi pe străzi. Ne vom bate pe dealuri. Nu ne vom preda niciodată!".
Unul din filme („Dunkirk") a obţinut opt nominalizări la Oscar, al doilea („Darkest Hour") şase.