Un scurt „Laudatio" femeii!

Distribuie pe:

Deşi Ziua Internaţională a Femeii, 8 martie, nu este o sărbătoare înscrisă în calendarul creştin, pentru legăturile ei cu personaje biblice credincioase şi pentru exemplele ei bune de urmat, ziua de 8 martie, merită şi o abordare creştină. Cinstirea femeii are la bază o solidă ancorare în Biblie, unde scrie că însuşi Dumnezeu a cinstit femeia atunci când a creat-o ca pe o fiică toată frumoasă, după chipul şi asemănarea sa (cf. Gen 1,26); unde scrie că Dumnezeu a făcut din femeie jumătatea perfectă, egală şi complementară a bărbatului (cf. Gen 2,18-24); unde scrie că Dumnezeu a făcut din femeie mama şi îngerul copiilor care se vor naşte în lume, copii meniţi să ia locul lăsat gol în cer de către îngerii căzuţi (cf. Gen1,28); unde scrie că Dumnezeu a făcut din femeie o îngrijitoare a familiei (cf. Prov 31,10-31).

O veche legendă orientală povesteşte că, pe când Dumnezeu plăsmuia femeia din coasta lui Adam, s-a rănit la un deget al mâinii sale atotputernice şi câţiva stropi de sânge au căzut pe coasta luată din Adam. Ei bine, şi-a zis cel bătrân de zile, luând în mâini coasta stropită cu sângele său: „Voi face din ea inima femeii". Şi de atunci se zice că prin inima oricărei femei curge sânge din sângele lui Dumnezeu. De aceea, oricine s-ar gândi să-i facă rău femeii, ar trebuie să ţină cont de iubirea specială a lui Dumnezeu pentru ea.

După rugăciunile înălţate astăzi pentru femeie, după tradiţionalul „La mulţi, fericiţi şi binecuvântaţi ani de viaţă", le dorim din toată inima să urmeze exemplul femeilor sfinte pe care Scriptura, Biserica, istoria şi societatea le laudă; le dorim ca ele facă uz de tot farmecul pus de Dumnezeu în ele la creaţie şi să-şi pună în valoare acel „sânge divin" care curge prin inima şi venele lor, după cum spune Legenda, pentru a da un nou impuls credinţei, pentru a stinge conflicte, pentru a îmblânzi inimi rebele, pentru a se uni în muncă cu soţii lor, pentru a-şi atrage soţii în creşterea şi educaţia creştină a copiilor, iar apoi pentru a duce toată familia la slava lui Dumnezeu şi la binele veşnic din Rai!

Le mai dorim şi ne dorim noi toţi astăzi, de ziua lor, ca ele să umple raiul de soţi şi copii sfinţi; să umple bisericile de mărturisitori buni; să umple şcolile de elevi şi studenţi eminenţi; să umple ogoarele, fabricile şi toate locurile de muncă cu muncitori harnici şi iscusiţi; să umple societatea în care trăim cu oameni de pace şi bine.

Nu putem uita astăzi nici pe femeile şi mamele care au trecut din această viaţă. Pentru ele, în primul rând, ne rugăm ca Dumnezeu să le deschidă porţile Cerului, să le dea un loc de fericire veşnică şi să nu ne uite în rugăciunile lor şi, împreună cu Domnul Hristos, să ne atragă şi pe noi spre lăcaşurile veşnice (In 12,32).

La mulţi şi fericiţi ani tuturor femeilor!

 

Lasă un comentariu