ŢIGĂRILE ELECTRONICE, MAI PERICULOASE DECÂT FUMATUL TRADIŢIONAL

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea „Johns Hopkins" Bloomberg, citaţi de descopera.ro, atrag atenţia asupra riscurilor generate de folosirea ţigărilor electronice, prin cantităţile semnificative de plumb şi alte metale toxice ce provin din componentele supraîncălzite, care le fac chiar mai periculoase decât ţigările clasice.

„În studiul nostru, am analizat 56 de astfel de dispozitive, descoperind că acestea generează aerosoli cu niveluri însemnate de plumb, crom, mangan şi nichel.

Inhalarea periodică a acestor metale este asociată cu afecţiuni la plămâni şi ficat, dar şi afecţiuni ale sistemelor imunitar şi cardiovascular. De asemenea, metalele toxice pot duce şi la apariţia diverselor tipuri de cancer.

Ţigările electronice sunt recomandate ca o alternativă la fumat, populară mai ales în rândul adolescenţilor americani, considerându-se că sunt mai sănătoase.

Însă, în ultimii ani, dovezile împotriva inhalării vaporilor devin din ce în ce mai numeroase, iar studiul nostru a demonstrat, printre altele, că lichidul din ţigările electronice poate conţine arome şi alte chimicale dăunătoare pentru organism.

În cercetare, am recrutat 56 de participanţi ale căror dispozitive au fost supuse unor serii de teste asupra lichidelor, aerosolilor generaţi şi a componentelor acestora. Astfel, am descoperit că metalele proveneau din componentele care ajută la încălzirea lichidului pentru a-l transforma în vapori.

Aproape 50% dintre mostrele de aerosol aveau concentraţii mai mari de plumb decât limita admisă. În mod similar, concentraţiile în aerosol de nichel, crom şi mangan se apropiau sau depăşeau limitele.

Cel puţin în Statele Unite, studiul are o miză importantă, întrucât o expunere la niveluri dăunătoare de metale toxice este cu siguranţă o bilă neagră importantă care poate duce chiar şi la interzicerea utilizării electronice", afirmă specialiştii americani.

Lasă un comentariu