NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ Este interzisă aplicarea îngrăşămintelor naturale şi chimice pe zăpadă

Distribuie pe:

Ninsorile târzii prelungesc retricţiile aplicării produselor fitosanitare. Astfel, indiferent de data din calendar, este interzisă aplicarea îngrăşămintelor la culturile de toamnă acoperite de zăpadă. Măsura înlătură riscul de poluare a resurselor de apă prin fenomenul de levigare.

Conform Ordinului nr. 869/1650/111/2016 privind modificarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, „organismele responsabile cu efectuarea controlului privind respectarea de către fermieri a normelor de ecocondiţionalitate, în raport cu domeniul de competenţă, sunt Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură - care efectuează controlul şi supracontrolul cerinţelor legale în materie de gestionare privind apa şi biodiversitatea (SMR 1-3) şi bunele condiţii agricole şi de mediu privind apa, solul, peisajul şi nivelul minim de întreţinere a terenului agricol (GAEC 1-7); Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - care, prin unităţile din subordine, efectuează controlul şi supracontrolul cerinţelor legale în materie de gestionare privind siguranţa alimentară (SMR 4 şi 5), identificarea şi înregistrarea animalelor (SMR 6-8), bolile animalelor (SMR 9) şi bunăstarea animalelor (SMR 11-13) şi Autoritatea Naţională Fitosanitară - care efectuează controlul şi supracontrolul cerinţelor legale în materie de gestionare privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor (SMR 10)".

În Ghidul de bune practici agricole sunt prevăzute perioadele în care, din punct de vedere calendaristic, dacă nu sunt acoperite culturile de zăpadă, terenul nu este îngheţat sau îmbibat cu apă, se pot aplica îngrăşămintele.

Lasă un comentariu