40.000 de participanţi sunt aşteptaţi sâmbătă, la Târgu-Mureş, de Ziua Libertăţii Secuilor

Distribuie pe:

Liderii locali şi regionali ai formaţiunilor maghiare din Covasna (UDMR, Partidul Civic Maghiar, Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania) au decis, la începutul acestei săptămâni, la Sfântu Gheorghe, organizarea unui marş, preconizat a avea loc sâmbătă, 10 martie, la Târgu-Mureş, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor. Iniţiatorul evenimentului este Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS). Cu acelaşi prilej, la monumentul secuilor martiri, se va desfăşura un eveniment comemorativ.

Organizatorii consideră că, indiferent de motivele care le separă, în momente importante, formaţiunile maghiare trebuie să dea dovadă de coeziune şi solidaritate, astfel că, „în acest an, când România sărbătoreşte centenarul declaraţiei de unificare cu Transilvania, organizaţiile maghiare să-şi manifeste unitar nevoia de autonomie a Ţinutului Secuiesc", chestiune considerată nu doar oportună, ci şi urgentă. „Nu se poate avansa cu frâna de mână trasă, iar pentru a fi memorabili, trebuie să fim prezenţi cu toţii", a explicat József Bálint, preşedintele filialei judeţene Covasna a Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

Balázs Izsák a arătat că pe obeliscul martirilor secui din Târgu-Mureş se află un citat de Jókai Mór: „poziţie naţională liberă, independentă". El consideră că, în concepţia secolului XXI, sintagma este echivalentă cu noţiunea de autonomie. 

József Kulcsár Terza, preşedintele organizaţiei Partidului Civic Maghiar din judeţul Covasna, a subliniat, la rândul său, că maghiarii din Transilvania ar trebui să demonstreze unitate în anul centenarului românesc. „Dacă există cooperare, va exista şi viitor în Ţinutul Secuiesc" - a declarat politicianul care, în luna decembrie a anului trecut, a înregistrat în Parlament, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

 Preşedintele CNS, în calitate de iniţiator al evenimentului, a ţinut să precizeze că formaţiunea pe care o reprezintă intenţionează să obţină libertatea secuiască prin adoptarea, în Parlamentul României, a statutului autonomiei, şi nu prin revizuirea graniţelor. De aceea, el a cerut participanţilor „să protejeze demnitatea românilor" şi să evite lozinci precum „Jos Trianon!" sau „Ţinutul Secuiesc nu este România", expresii care - potrivit lui Balázs Izsák, „sunt străine de voinţa CNS" şi nu corespund ideilor acestuia. (sursa - hirado.hu)

Lasă un comentariu