(NE)SIGURANŢA ÎN TRAFIC, INFLUENŢATĂ DE SLABA EDUCAŢIE RUTIERĂ!

Distribuie pe:

În concluziile unui chestionar iniţiat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), se arată că profilul general al participantului la traficul din România este influenţat de slaba educaţie rutieră primită în şcoli, de superficialitatea pregătirii în şcolile de şoferi şi de exemplul primit în familie.

Chestionarul online, la care au răspuns în mod voluntar 3.785 de persoane, a vizat identificarea opiniilor faţă de nivelul de siguranţă perceput în traficul rutier, conceptele de educaţie, risc şi responsabilitate, principalele elemente care contribuie la siguranţa rutieră, legea şi respectarea ei, celelalte categorii de participanţi la trafic şi propria contribuţie la îmbunătăţirea climatului de siguranţă rutieră.

„Iniţiativa a trezit mai ales interesul tinerilor din mediul urban, 74,9% dintre respondenţi fiind din această categorie. Potrivit acestora, 30,8% au fost implicaţi în accidente de circulaţie rutieră (dintre care două treimi în calitate de victime), iar 49% au fost sancţionaţi în calitate de participanţi la trafic. Potrivit opiniei respondenţilor, profilul general al participantului la traficul din România este influenţat de slaba educaţie rutieră primită în şcoli (53,4%), superficialitatea pregătirii în şcolile de şoferi (52,7%) şi exemplul primit în familie (51%)", se arată în concluziile chestionarului, prezentate la conferinţa „Siguranţa în trafic, un deziderat realist", organizată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România şi Institutul de Studii Financiare (asiguropedia.ro).

Potrivit statisticilor, la nivel naţional, zilnic, îşi pierd viaţa în medie câte 5 persoane, 22 sunt rănite grav, 87 sunt rănite uşor şi au loc circa 275 de accidente soldate numai cu pagube materiale. Aceste cifre plasează România pe penultimul loc la nivel european (înaintea Bulgariei), în privinţa siguranţei rutiere.

Respondenţii la chestionar consideră, într-o proporţie de 52%, că pot îmbunătăţi climatul de siguranţă rutieră prin propria contribuţie.

Lasă un comentariu