ŢINUTUL DE MÂNĂ COMBATE ANXIETATEA, DAR ŞI DUREREA FIZICĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Colorado, citaţi de descopera.ro, au constatat că undele creierului a doi oameni încep să se sincronizeze atunci când aceştia se ţin de mână şi, ca urmare, durerea fizică şi anxietatea încep să dispară.

„În cadrul studiului nostru, am recrutat un grup de 22 de cupluri heterosexuale, cu vârste cuprinse între 23 şi 32 de ani, care au avut o relaţie de cel puţin un an.

Subiecţii au fost puşi într-o varietate de situaţii, cum ar fi petrecerea timpului în camere separate, aşezaţi împreună, dar fără atingere şi aşezarea unuia lângă celălalt în timp ce se ţineau de mână, măsurând activităţile undelor cerebrale.

Fiecare scenariu a fost, apoi, repetat, dar partenerele au fost supuse unei senzaţii de căldură uşoară pe braţ, asemănătoare celei specifice unui ţineri de mână. Conform rezultatelor, durerea în cazul fiecărui participant scădea în momentul în care undele cerebrale erau activate prin ţinerea de mână.

Deşi am dezvoltat o mulţime de moduri de a comunica în lumea modernă, avem tot mai puţine interacţiuni fizice, însă cercetarea noastră ilustrează puterea şi importanţa atingerii umane.

Testele suplimentare au constatat, de asemenea, că activitatea creierului ar fi mult mai sincronizată atunci când participantul de sex masculin a empatizat cu durerea partenerei sale. Cu toate acestea, simpla înţelegere nu pare să fie suficientă. Empatia pentru durerea partenerului fără atingere nu este completă.

Pe de altă parte, simplul gest de a ţine de mână un apropiat într-o situaţie de stres duce la reducerea considerabilă a anxietăţii amândurora. Gestul apare natural, instinctiv, când vrem să alinăm sau să îmbărbătăm pe cineva.

Contactul fizic exercită un efect de tampon împotriva anxietăţii şi stresului, chiar în cazul în care cele două persoane nu au relaţii prea apropiate. Ţinutul de mână este un gest care apare adesea în împrejurări dificile, iar acesta are ca efect împărţirea încărcăturii emoţionale", explică oamenii de ştiinţă americani.

Lasă un comentariu