Curtea Constituţională a decis: POLITICIENII NU POT FI ŞI COMERCIANŢI!

Distribuie pe:

Marţi, 6 martie 2018, Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul neconstituţionalităţii legii care le permitea politicienilor (parlametari, miniştri, prefecţi şi subprefecţi, primari şi viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene) să deţină şi calitatea de comerciant persoană fizică.

Legea supusă controlului Curţii Constituţionale are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 161/2003, în sensul eliminării incompatibilităţii funcţiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, cu calitatea de comerciant persoană fizică.

Şeful statului a invocat motive de neconstituţionalitate extrinsecă, date de faptul că legea a fost respinsă în integralitatea ei de Senat, în şedinţa din data de 27 noiembrie 2017, şi adoptată de Camera Deputaţilor, în şedinţa din data de 20 decembrie 2017.

Drept motiv de neconstituţionalitate intrinsecă, preşedintele a arătat faptul că, prin eliminarea incompatibilităţii unor funcţii sau demnităţi publice cu calitatea de comerciant persoană fizică, legea în cauză diminuează standardele de integritate, aducând atingere statului de drept consacrat de art. 1 alin. (3) din Constituţie.

„Scopul Legii nr. 161/2003, ce instituie anumite incompatibilităţi pentru funcţii şi demnităţi publice, este acela de a asigura imparţialitatea, protejarea interesului social şi evitarea conflictului de interese în exercitarea acestora. Pentru atingerea acestui deziderat, a fost instituită şi sancţiunea pentru persoana aflată în stare de incompatibilitate, respectiv cea a decăderii din dreptul de a mai ocupa orice altă funcţie eligibilă pentru o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului - art. 1 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative (Decizia nr. 418/2014). Or, prin abrogarea de către legea dedusă controlului de constituţionalitate a unora dintre cazurile de incompatibilitate este, practic, eliminată o garanţie de exercitare a funcţiei publice cu imparţialitate şi ferită de orice interese care ar putea să împiedice exercitarea sa în interes public", sublinia Klaus Iohannis.

Reamintim că plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, în decembrie 2017, cu 180 de voturi pentru, 86 împotrivă şi 5 abţineri, că parlamentarii, miniştrii, prefecţii şi primarii pot fi comercianţi persoane fizice, eliminând calitatea de comerciant persoană fizică din rândul incompatibilităţilor cu calitatea de deputat sau senator, cu funcţia de membru al Guvernului, cu funcţia de prefect sau subprefect, precum şi cu funcţia de primar sau viceprimar, primar general sau viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Proiectul a fost iniţiat de parlamentarii UDMR Csép Éva-Andrea, Márton Árpád-Francisc, Szabó Ödön, Fejér László-Õdõn şi Tánczos Barna.

 

Lasă un comentariu