Deşeurile din construcţii vor fi (con)duse la groapă…

Distribuie pe:

În cadrul discuţiilor purtate săptămâna trecută, între primarul municipiului Târgu-Mureş, dr. Dorin Florea, şi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, s-a convenit începerea procedurilor şi programul de lucru privind construirea, în oraş, a preconizatei gropi de deşeuri inerte (rezultate din construcţii): „Mă bucur că propunerea de a realiza o groapă de deşeuri la Târgu-Mureş, unde să fie depozitate deşeurile rezultate din construcţii, a fost primită cu entuziasm de către doamna ministru. Sper că această colaborare va fi de bun augur", a scris Dorin Florea pe pagina sa de socializare.

Proiectul, iniţiat de primarul municipiului, a fost elaborat de câţiva ani şi înaintat Guvernului României, fără să beneficieze, însă, de suportul cuvenit din partea unor miniştri proveniţi chiar din Târgu-Mureş.

În urma recentei întâlniri a primarului Dorin Florea cu ministrul Graţiela Gavrilescu, s-a stabilit că procedura privind realizarea gropii de deşeuri inerte va fi coordonată de directorul Administraţiei Domeniului Public din cadrul municipalităţii, Florian Moldovan, şi de directorul general Cosmin Dorin Teodoru, din partea Ministerului Mediului.

Potrivit specialiştilor, în ţările Uniunii Europene deşeurile provenite din construcţii şi demolări (DCD) reprezintă o treime din totalul deşeurilor generate, iar rata medie de colectare este de sub 50%.

În ce priveşte România, rata generală de reciclare a deşeurilor este evaluată la aproximativ 5%, întregul proces fiind dezorganizat, incoerent şi lipsit de trasabilitate.

În 2015, Comisia Europeană a elaborat un protocol privind problema DCD, având ca obiectiv principal creşterea nivelului de gestionare a acestor tipuri de deşeuri, încât până în anul 2020, toate ţările UE, inclusiv România, trebuie să atingă ţinta de 70% în materie de reciclare. 

Lasă un comentariu