40 DE MUCENICI - SĂRBĂTOAREA CREŞTIN ORTODOXĂ

Distribuie pe:

Credincioşii ortodocşi îi sărbătoresc azi pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, soldaţi de origine română, amestecaţi cu greci şi armeni, condamnaţi la moarte pentru că şi-au mărturisit credinţa în Iisus Hristos. Martirajul celor 40 de soldaţi creştini - Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie - semnifică dăruirea totală faţă de Hristos.

Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional, generând o sărbătoare tradiţională românească. În credinţa populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lăsând loc zilelor moşilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pământului cu bâte sau maiuri pentru ca să iasă căldura şi să intre gerul, un alt ritual este jocul copiilor peste foc. În comunităţile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat. După ce plugul era trecut prin foc de către fierarul satului, era reparat, curăţat şi purificat, iar între plugari se încheiau înţelegeri, iar în dimineaţa acestei zile plugul era scos în faţa casei în mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvară, presărat cu numeroase obiceiuri.

Gospodinele pregătesc Mucenicii sau Macinicii, colăcei în formă de opt, unşi cu miere şi nucă. În diferite regiuni ale ţării, sunt diferite tradiţii. În Moldova, mucenicii au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nucă. În Dobrogea, se păstrează aceeaşi formă, dar mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apa cu zahăr, cu scorţişoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. În Muntenia, pe lângă „bradoşii" (mucenici) obişnuiţi, se face o Uitată pentru morţi, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copiii îl joacă în jurul focului şi care este dedicat celor morţi care pe timpul anului au fost uitaţi.

Tot în această zi se vorbeşte despre tradiţia celor 40 de pahare de vin, pe care bărbaţii trebuie să le bea în ziua de Mucenici. Se spune că acestea reprezintă sângele vărsat de cei 40 de sfinţi mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot să bea cele 40 de pahare, e bine ca măcar să guste puţin vin sau să fie stropit cu el, pentru a avea putere întregul an.

Se spune că, în ziua mucenicilor se deschid mormintele şi porţile Raiului.

Lasă un comentariu